Renata Olárová

Renata Olárová

Datum narození: 30. 6. 1932
Místo narození: Praha
Profese: herečka
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Herečka Renata Olárová kvůli svému židovskému původu prožila strastiplné období. České publikum i kritiku sice oslnila, avšak po své emigraci upadla v zapomnění.

Talentovaná Renata Olárová, rozená Oehlerová, provdaná Bartošová, pochází z dobře situovaných poměrů. Oba její rodiče byli úspěšní architekti. Jako dítě prožila hrozné období kvůli židovskému původu matky. Její rodiče za války skončili v koncentračním táboře a dívka se skrývala u příbuzných.

Po válce nejprve studovala gymnázium, odkud ale přešla na konzervatoř. Roku 1953 Renata Olárová absolvovala na pražské DAMU. První angažmá dostala v souboru Karlovarského oblastního divadla. Na této scéně se brzy vypracovala a dostávala velké herecké příležitosti v klasickém repertoáru, jako jsou hry Zkrocení zlé ženy, Cyrano z Bergeracu, Pygmalion, Faust. Její Markétka byla podle odborníků skvělá.

Díky svému nespornému nadání dostala ještě jako oblastní herečka příležitost i ve filmu. Režisér Zbyněk Brynych ji obsadil do hlavní role řidičky Heleny ve svém nadčasovém titulu Žižkovská romance (1958). Kromě ní v tomto dramatu, jemuž se dostalo uvedení na mezinárodním festivalu v Cannes, debutoval Hanuš Bor, z nějž se stala dětská hvězda 50. a 60. let 20. století.

V témže roce si Renata Olárová zahrála v psychologickém dramatu Jiřího Sequense st. Útěk ze stínu. Posléze se objevila i v televizi, a to v komedii Slitování, Světlano! (1962) s Janou Hlaváčovou v hlavní roli. Posledním filmem, kde si před emigrací do Rakouska zahrála, bylo drama Ta třetí (1968). K rozhodnutí opustit i se synem republiku přispěl i její otec, který vystoupil z KSČ a byl vyškrtnut ze Svazu advokátů.

Díky tomu, že brzy bezvadně zvládala němčinu, byla brzy angažována do vídeňského divadla Volkstheater, kde působila až do roku 1997. V Rakousku vystupovala pod jménem Renate Olarova. Před kamerou se ale objevila již jen výjimečně. Za zmínku stojí drama Follow Me (1989), kde hrál Pavel Landovský a další emigranti. V témže roce byl herečce udělen Zlatý čestný řád za zásluhy o Rakousko.

 

Další Herci

zobrazit profil Kristýna Leichtová
Kristýna Leichtová
zobrazit profil Kristin Davis
Kristin Davis
zobrazit profil Jiří Böhm
Jiří Böhm
zobrazit profil Tereza Vítů
Tereza Vítů
zobrazit profil Ashley Park
Ashley Park
zobrazit profil Marilyn  Monroe
Marilyn Monroe
zobrazit profil Flora Thiemann
Flora Thiemann