Alois Grec

Profese: herec

Související celebrity

Životopis

Jako osmiletý Alois Grec zazářil v roli Edy Součka v příběhu Zdeňka a Jana Svěrákových Po strništi bos (2017).

Ve filmu Po strništi bos (2017) natočeném podle stejnojmenné knihy Zdeňka Svěráka vydané roku 2013 je hlavním hrdinou opět Eda Souček, autorovo alter ego, jehož některé zážitky ztvárnil tehdy debutující režisér Jan Svěrák v Obecné škole (1991), nostalgickém snímku z období těsně po 2. světové válce, který byl nominován na Oscara. V Po strništi bos Edu zpodobnil osmiletý Alois Grec.

Do rolí Edových rodičů Svěrákovi obsadili Terezu Voříškovou a Ondřeje Vetchého, hlavu rodiny, tedy dědu, si zahrál Jan Tříska. Chlapcova strýce ztvárnil Hynek Čermák a tetu Petra Špalková. Výraznou roli „zlosyna“ Vlka dostal Oldřich Kaiser. S humorem sobě vlastním si Zdeněk Svěrák střihl ředitele školy.

Alois Grec, jak prozradil v ROZHOVORU PRO BLESK, KTERÝ NAJDE ZDE>>, by v dospělosti chtěl být pekařek a také hercem. „…já chci být pekařem, protože umím jako pekaři brzo vstávat. A hercem chci být, protože pak je premiéra. Jak jsem zjistil, premiéry mě opravdu baví!“

Zdeněk Svěrák si talentovaného Lojzíka Grece nevyhlédl v proslulém Dismanově dětském rozhlasovém souboru, kde začínala řada herců, jak by se dalo předpokládat, ale o jeho angažmá se postarali hochovi rodiče. Otec na casting vyrazil hned se všemi jejich třemi syny a jeho žena kluky nafotila a přes známou je poslali přímo Zdeňku Svěrákovi. Po kamerových zkouškách měl Lojzík vyhráno… Jeho bratři Vincent a Josef se objevili alespoň v komparzu.

 

Další Herci

zobrazit profil Raúl Castillo
Raúl Castillo
zobrazit profil Bořivoj Navrátil
Bořivoj Navrátil
zobrazit profil Roman Štabrňák
Roman Štabrňák
zobrazit profil Milan Šimáček
Milan Šimáček
zobrazit profil Jiří Schmitzer
Jiří Schmitzer
zobrazit profil Petr Brukner
Petr Brukner
zobrazit profil Iva Janžurová
Iva Janžurová
zobrazit profil Jared  Padalecki
Jared Padalecki