Jan Skopeček

Datum narození: 19. 9. 1925
Datum úmrtí: 27. 7. 2020
Místo narození: Litoměřice
Profese: herec, dramatik, textař
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Herec Jan Skopeček, mistr malých rolí, který se prosadil i jako dramatik a autor textů písní, dostal v říjnu 2017 od prezidenta Miloše Zemana Medaili Za zásluhy.

Během 2. světové války byl Jan Skopeček vězněn nacisty v koncentračním táboře. Po osvobození působil v několika oblastních divadlech. Roku 1949 se stal jedním ze zakládajících členů libeňského Divadla pod Palmovkou, kde zakotvil.

JAN SKOPEČEK - ROZHOVOR NEJEN O TRASPORTU

Před kamerou, a to jak televizní, tak filmovou, ztvárnil víc než dvě stovky malých a epizodních rolí. Výjimkou je komediálních seriál Jaroslava Dietla Tři chlapi v chalupě (1962), které ztvárnili Lubomír Lipský, Jan Skopeček a Ladislav Trojan a na něj navazující filmy Tři chlapi v chalupě (1963) a Tři chlapi na cestách (1973) režiséra Oldřicha Lipského.

Kromě hraní se Jan Skopeček uplatnil jako dramatik a textař. Napsal šest divadelních her a několik rozhlasových dramatizací. Po sedmdesátce se začal věnovat psaní textům písní, které zhudebnil o dvě generace mladší muzikant David Laštovka. Vyšly na CD Skopečkoviny u příležitosti jeho devadesátin. Roku 2000 vydal paměti Jan Skopeček o sobě: (...jak jsem potkal slona).

O JANU SKOPEČKOVI ČTĚTE ZDE>>

V říjnu 2017 Jan Skopeček převzal z rukou prezidenta Miloše Zemana Medaili Za zásluhy.

Jan Skopeček se roku 1949 oženil s herečkou Marií Tichánkovou, s níž měl dceru Marii. Manželství jim vydrželo až do její smrti. Marie Tichánková zemřela v lednu 2014.

Herec Jan Skopeček svou manželku následoval 27. července 2020. Bylo mu 94 let.

 

Články o celebritě

40 let od smrti legendárního milovníka Oldřicha Nového (†83): Prošel koncentrákem, nesnesl stárnutí a zemřel osamělý! 40 let od smrti legendárního milovníka Oldřicha Nového (†83): Prošel koncentrákem, nesnesl stárnutí a zemřel osamělý! Oldřich Nový (†83) je dodnes symbolem vytříbeného vkusu a správného společenského bontonu. Snad nejz... číst článek
Pohřeb Ladislava Trojana (†90): Klára přišla sama a byla vulgární! Pohřeb Ladislava Trojana (†90): Klára přišla sama a byla vulgární! Rodina, kolegové a přátelé se dnes od 14 hodin v pražském kostele sv. Ignáce loučili s hercem Ladisl... číst článek
Ladislav Trojan (†90), vnuk Potůček z Tří chlapů v chalupě: Poslední slova před smrtí Ladislav Trojan (†90), vnuk Potůček z Tří chlapů v chalupě: Poslední slova před smrtí Tři chlapi v chalupě už jsou zase spolu. K Janu Skopečkovi (†94) a Lubomíru Lipskému (†92) včera k r... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Raúl Castillo
Raúl Castillo
zobrazit profil Bořivoj Navrátil
Bořivoj Navrátil
zobrazit profil Roman Štabrňák
Roman Štabrňák
zobrazit profil Milan Šimáček
Milan Šimáček
zobrazit profil Jiří Schmitzer
Jiří Schmitzer
zobrazit profil Petr Brukner
Petr Brukner
zobrazit profil Iva Janžurová
Iva Janžurová
zobrazit profil Jared  Padalecki
Jared Padalecki