Charlie Watts

Datum narození: 2. 6. 1941
Místo narození: Kingsbury, Spojené království
Výška: 173 cm
Profese: bubeník, hudební producent, skladatel, grafik
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Bubeník Charlie Watts se po bezmála roce přemlouvání stal v lednu 1965 členem začínající britské rockové skupiny The Rolling Stones, která se proslavila podobně jako The Beatles.

V jedenácti začal Charlie Watts, syn řidiče náklaďáku, hrát na hrnce a pánve. Bubeníka v něm probudil song Walkin’ Shoes Gerryho Mulligana, který slyšel v rádiu a v němž s bicími kouzlil Chick Hamilton. Svůj první bubínek si vyrobil sám z těla bendž a stojan postavil ze stavebnice merkur.

O ROLLING STONES ČTĚTE ZDE>>

Opravdové bicí Charlie Watts dostal od rodičů ve čtrnácti. Cvičil s jazzovými deskami, které sbíral. Po absolvování umělecké školy pracoval jako grafik v reklamní agentuře. Hrál po kavárnách s místními skupinami, když v roce 1961 potkal Alexise Kornera, který mu nabídl, aby bubnoval v jeho kapele Blues Incorporated.

Členem začínající rockové kapely Rollin’ Stones ve složení Brian JonesIan „Stu“ StewartMick Jagger a Keith Richards se stal v lednu 1963, a to po roce přemlouvání. Charlie Watts se podílel na grafice prvních desek skupiny.

Mezi nápady Charlieho Wattse patří originální upoutávka na koncertní turné 1965. Společně s Mickem Jaggerem také navrhoval scénu pro koncertní šňůry Steel Wheels/Urban Jungle (1989-1990), Bridges to Babylon Tour (1997), Licks Tour (2002-2003) či A Bigger Bang Tour (2005-2007).

Kromě hraní s The Rolling Stones Charlie Watts mj. vydal komiksovou poctu saxofonistovi Charliemu Parkerovi Ode to a High Flying Bird, dal dohromady jazzový kvintet, koncertoval s projektem The ABC&D of Boogie Woogie či vydal řadu jazzových alb. Jeho vášní se stal chov koní.

Charlie Watts se roku 1964 oženil s Shirley Ann Shepherd. Pár vychoval dceru Seraphina Watts.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Robert Burian
Robert Burian
zobrazit profil Jiří Nepomucký
Jiří Nepomucký
zobrazit profil Jonatán Pastirčák
Jonatán Pastirčák
zobrazit profil Lukáš Pavlík
Lukáš Pavlík
zobrazit profil Jakub Kaifosz
Jakub Kaifosz
zobrazit profil Robert Kodym
Robert Kodym
zobrazit profil Vlastimil Kučaj
Vlastimil Kučaj
zobrazit profil Ivo Pavlík
Ivo Pavlík