Slávek Janda

Slávek Janda

Datum narození: 14. 4. 1952
Místo narození: Praha
Profese: kytarista, skladatel, zpěvák, producent
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Slávek Janda, mladší bratr frontmana Olympicu Petra Jandy, se proslavil zejména díky skupině Abraxas. Média zaujal též spor sourozenců o dědictví.

Na kytaru Slávek Janda, rodným jménem Bohuslav Janda, začal hrát ve 12 letech a už dva roky nato si se spolužáky založil svou první kapelu Čepičkáři, která byla po čase komunisty zakázána.

SLÁVEK JANDA - BRATR S NÍM LÉTA NEPROMLUVIL

Janda hrál se Zagorovou i s Novákem

Netrvalo dlouho a založil druhou skupinu Sins of Fathers (později přejmenovanou na Lazy Free). První vystoupení Sins of Fathers se uskutečnilo na podzim roku 1968, kdy Slávek Janda začal studovat na konzervatoři.

Mezi profesionály Slávek Janda vkročil díky angažmá v doprovodné kapele Hany Zagorové, která se však neosvědčila a skončila. V letech 1973 až 1979 spolupracoval s Petrem Novákem. Tehdy, konkrétně roku 1976, vznikl Abraxas, jehož se stal Slávek Janda lídrem. 

Kapela Abraxas roku 1977 natočila hned dva singly a začala pravidelně koncertovat. Skupina slavila úspěchy a vydala debutové album Box (1982), po němž následovaly desky Manéž (1984) či Šťastnej Blázen (1986).

Založil skupinu Slávek Janda Banda

Kytarista, skladatel, zpěvák a producent Slávek Janda spolupracoval také s Janou Koubkovou v kapele Yandim Band, jejímiž členy byli též Roman Holý, Michal Hejna nebo Athina Langoska. V roce 2005 si založil skupinu Slávek Janda Banda (SJB).

Roku 1996 došlo k obnovení Abraxasu téměř v původní sestavě. Koncem října 2008 oslavila skupina 40 let účinkování na české hudební scéně, což vyvrcholilo koncertem kapel SJB, Yandim Band a Abraxas.

O SLÁVKU JANDOVI ČTĚTE ZDE>>

Slávek Janda má bratry Jiřího Jandu a Petra Jandu, frontmana slavného Olympicu, s nimiž se rozkmotřil kvůli majetku, respektive dědictví po matce - zrestituovanému činžáku.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Klaus Schiesser
Klaus Schiesser
zobrazit profil Robert Kodym
Robert Kodym
zobrazit profil Smack (Jakub Janeček)
Smack (Jakub Janeček)
zobrazit profil Martin Kumžák
Martin Kumžák
zobrazit profil David Žbirka
David Žbirka
zobrazit profil Daniel Čech
Daniel Čech
zobrazit profil Jaromír Nohavica
Jaromír Nohavica
zobrazit profil Dávid Hodek
Dávid Hodek