Rudy Linka

Rudy Linka

Datum narození: 29. 5. 1960
Místo narození: Praha
Profese: kytarista, jazzman
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Jazzový kytarista Rudy Linka, který proslul po celém světě, začal roku 2005 po českých městech pořádat festival Bohemia Jazz Fest, jehož se stal prezidentem.

Už jako teenager si Rudy Linka zamiloval jazz. Půjčoval si desky z americké ambasády v Praze a také od dalších fanoušků tohoto žánru. Po absolvování klasické kytary na Pražské konzervatoři začátkem 80. let 20. století emigroval do Švédska, kde čtyři roky studoval skladbu na Stockholm Music Institute.

RUDY LINKA - NA JAZZ FEST MU JEZDÍ HVĚZDY

Ve Švédsku získal občanství, potkal se tam s americkým baskytaristou Redem Mitchellem, s nímž začal spolupracovat a který jej doporučil na Jim Hall Fellowship na bostonské Berklee College of Music. Ve studiu Rudy Linka pokračoval na The New School v New Yorku, kam se roku 1986 přestěhoval.

Od roku 1989 se Rudy Linka začal věnovat výuce hry na kytaru. Roku 1995 se stal šéfem hudebního oddělení na The Day School v New Yorku a v letech 1991 až 2000 působil jako konzultant pro nejdůležitější hudební konzervatoře v USA, Kanadě a také v Evropě.

Album Rudyho Linky Czech It Out bylo roku 1996 německým časopisem JazzThing Magazine označeno za jednu z nejlepších nahrávek. Dva roky nato ho čtenáři časopisu Down Beat Magazine zvolili jedním z nejlepších kytaristů.

Rudy Linka vydal řadu alb, z nichž k nejznámějším patří kromě Czech It Out (1995), Beyond The New York City Limits (2006) nebo Live It Up (2008). Vystupoval se slavnými hudebníky, jako jsou George Mraz, Red Mitchell, Bob Mintzer nebo Gil Goldstein.

Roku 2005 začal Rudy Linka pořádat Bohemia Jazz Fest, jehož se stal prezidentem. Festival se odehrává na náměstích českých měst, třeba Prahy, Plzně, Brna, Českých Budějovic nebo Telče.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Jakub Kaifosz
Jakub Kaifosz
zobrazit profil David Škach
David Škach
zobrazit profil Ondřej Soukup
Ondřej Soukup
zobrazit profil David Stypka
David Stypka
zobrazit profil Kristina Barta
Kristina Barta
zobrazit profil Rostislav Fraš
Rostislav Fraš
zobrazit profil Láska (Václav Vaňura)
Láska (Václav Vaňura)
zobrazit profil Dávid Hodek
Dávid Hodek