Otakar Petřina

Otakar Petřina

Datum narození: 4. 6. 1949
Datum úmrtí: 11. 6. 2015
Přezdívka: Ota
Místo narození: Praha
Profese: zpěvák, skladatel, kytarista, producent
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Ota Petřina byl český kytarista, skladatel a textař. Spolupracoval s Václavem Neckářem, Martou Kubišovou či Petrou Janů. Během své kariéry doprovázel i slavné Golden Kids.

Ota Petřina vystudoval pražskou konzervatoř a poté se uchytil v hudebním divadle Rokoko a Tanečním orchestru Československého rozhlasu. Později hrál v doprovodném orchestru tria Golden Kids, tedy skupiny tvořené Martou Kubišovou, Helenou Vodráčkovou a Václavem Neckářem.

Rocker s charakteristickými dlouhými vlasy vydal v roce 1978 své debutové album Super- robot.  Ve druhé polovině 70. let a první půlce let osmdesátých spolupracoval především se zpěvačkou Petrou Janů. Na její první dvě alba, Motorest a Exploduj! složil všechny skladby. Později na nějakou dobu přestal Ota Petřina vystupovat. Jedním z důvodů byly jeho dlouhé kadeře, které se tehdejšímu komunistickému režimu příliš nezamlouvaly. Kytarista se však odmítl ostříhat a své háro si udržel až do stáří.

Dále Ota Petřina spolupracoval s jmény jako jsou Hana Zagorová, Jiří KornJitka Zelenková a Aleš Brichta. Zároveň je autorem hudby ke dvěma celovečerním filmům Koncert a Smrt talentovaného ševce. V roce 2010 vstoupil do Beatové síně slávy.

Synem slavného hudebníka je Otakar Petřina neboli  “ Marpo“ ,  který se rovněž věnuje hudbě.

Otakar Petřina zemřel 11.6.2015 v Praze.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Jaroslav Uhlíř
Jaroslav Uhlíř
zobrazit profil Jan Žižka
Jan Žižka
zobrazit profil Petr Malásek
Petr Malásek
zobrazit profil Aleš Lehký
Aleš Lehký
zobrazit profil Amelie Siba
Amelie Siba
zobrazit profil František Soukup
František Soukup
zobrazit profil Janek Ledecký
Janek Ledecký
zobrazit profil Michal Foret
Michal Foret