Petra Janů

Datum narození: 19. 11. 1952
Místo narození: Praha
Profese: zpěvačka
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Zpěvačka Petra Janů, trojnásobná Zlatá slavice, vystřídala několik skupin, s nimiž nazpívala víc než dvě desítky alb. Slávu si užívala po boku producenta Michala Zelenky.

Při studiu ekonomky se Petra Janů, vlastním jménem Jana Petrů, věnovala zpěvu. Chodila do sboru a hrála s amatérskými kapelami. Jako druhá skončila v soutěži Mladá píseň. Vyhrála také konkurz do Divadla Semafor, kde Jiří Suchý hledal náhradu za zpěvačku Hanu Zagorovou. V divadle si jí všimli i skladatelé Zdeněk Rytíř a Ota Petřina.

PETRA JANŮ - PROČ SI ZMĚNILA JMÉNO?

Rockové pecky i balady debutového alba Motorest Petra Janů nahrála se skupinou Pop-Rock. Druhou desku Exploduj skládala už v kapele Bumerang, se kterou si zahrála i ve snímku Koncert. V 80. letech 20. století pro ni Ondřej Soukup a frontman Olympicu Petr Janda vytvořili alba Jedeme dál a S láskou.

Se songy To máme mládež, Už nejsem volná nebo Říkej mi se Petra Janů stala trojnásobnou Zlatou slavicí. Bylo to v letech 1987 až 1989. To už spolupracovala se skupinou Golem.

Posléze excelovala v muzikálech Sny nocí svatojánských, Někdo to rád horké nebo Krysař. V roli královny Gertrudy v Shakespearově muzikálu Hamlet odehrála Petra Janů na pět set repríz. V roce 2010 jela zpívat i pro své krajany do amerického Chicaga.

Kromě Zlatých slavíků Petra Janů obdržela v roce Sametové revoluce titul zasloužilá umělkyně.

Petra Janů podstoupila několik plastických operací, aby byla pro své publikum stále přitažlivá.

O PETŘE JANŮ ČTĚTE ZDE>>

Producenta Michala Zelenku, který byl i jejím manažerem, si Petra Janů vzala roku 1978. Michal Zelenka v prosinci 2011 podlehl rakovině. Bylo mu 63 let.

 

 

 

Články o celebritě

Silvestr na Nově: Tak slavili Gott, Zagorová nebo Bartošová! Co čeká diváky letos? Silvestr na Nově: Tak slavili Gott, Zagorová nebo Bartošová! Co čeká diváky letos? Hvězdy jako Karel Gott (†80), Iveta Bartošová (†48), Hana Zagorová (†75), Eva Pilarová (†80) či Petr... číst článek
Plesová událost roku se blíží! Česko-Slovenský ples s legendami Petrou Janů a Peterem Nagym Plesová událost roku se blíží! Česko-Slovenský ples s legendami Petrou Janů a Peterem Nagym Desáté výročí Česko-Slovenského plesu se uskuteční v Obecním domě, perle pražské secese, 17. února 2... číst článek
Ve Slavíku porazila Daru: Proč ale Charlotte Gottová nezpívá? Ve Slavíku porazila Daru: Proč ale Charlotte Gottová nezpívá? Charlotte Ella Gottová (17) žije s maminkou Ivanou a sestrou Nelly v ústraní, a ačkoli ony samy pozo... číst článek

Další Zpěváci

zobrazit profil Václav Neckář
Václav Neckář
zobrazit profil zpěvačka Victoria
zpěvačka Victoria
zobrazit profil Adam Levine
Adam Levine
zobrazit profil Vojtěch Drahokoupil
Vojtěch Drahokoupil
zobrazit profil Dominika Stará
Dominika Stará
zobrazit profil Miroslav Žbirka
Miroslav Žbirka
zobrazit profil Hana Hegerová
Hana Hegerová
zobrazit profil Bohuš Matuš
Bohuš Matuš