Petr Forman

Petr Forman

Datum narození: 23. 8. 1964
Místo narození: Praha
Profese: herec, divadelník, loutkař
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Petr Forman, syn oscarového režiséra Miloše Formana a herečky Věry Křesadlové, založil s dvojčetem Matějem úspěšné Divadlo bratří Formanů.

Po studiu loutkoherectví na DAMU Petr Forman vystupoval v divadelních souborech Pedluke Padluke. S dvojčetem Matějem hráli ve formacích Tuju a Akabal a stáli u zrodu divadelních poutí.

PETR FORMAN - S DVOJČETEM JSOU K NEROZEZNÁNÍ

Petr Forman debutoval jako mimino

Mezi nejúspěšnější představení Divadla bratří Formanů patří barokní opera Sedlák, čert a Bárbán nebo Prodaná nevěsta. Další jejich projekty, které na kulturní scéně vzbudily ohlas, byly Bouda a Loď tajemství.

Na filmovém plátně se Petr Forman poprvé objevil už jako nemluvně v povídkové krimikomedii režisérů Ivo Nováka, Ladislava Rychmana a Jiřího Menzela Zločin v dívčí škole (1965), natočené podle detektivních povídek Josefa Škvoreckého.

Bratři Formanové hráli v Homolkových

S bratrem Matějem si zahráli dvojčata v komediální trilogii o rodině Homolkových. Hlavní roli Petr Forman dostal od Zdeňka Tyce v jeho dramatu Vojtěch, řečený sirotek (1989) nebo od Jana Svěráka ve sci-fi Akumulátor 1 (1994).

Petr Forman si zahrál také mj. ve filmech Jana Hřebejka a Petra Jarchovského Horem pádem (2004) a U mě dobrý (2008). Jednu z ústředních postav ztvárnil ve fantasy Poslední z Aporveru (2018). Milovníci komediálního seriálu Dušana Kleina Rodinka si jej mohou vybavit coby raubíře Pavla.

O PETRU FORMANOVI ČTĚTE ZDE>>

Otcem Petra Formana byl oscarový režisér Miloš Forman a matkou herečka a zpěvačka Věra Křesadlová.

S manželkou, scenáristkou Klárou, dcerou scenáristy Jiřího Stránského, Petr Forman vychoval dcery Josefínu, Emílii a Antonii.

 

Články o celebritě

Brejchová kontra Jirásková: Brodská o příčině konce 40-letého přátelství Brejchová kontra Jirásková: Brodská o příčině konce 40-letého přátelství V životě už to tak bývá, že největší spory vznikají z těch nejmenších maličkostí. Po desetiletích ve... číst článek
Nedožité 90. narozeniny Miloše Formana (†86): Vdova pozvala exmanželku na ranč! Nedožité 90. narozeniny Miloše Formana (†86): Vdova pozvala exmanželku na ranč! Už v pátek si připomene nedožité 90. narozeniny oscarového režiséra Miloše Formana (†86). Vdova Mart... číst článek
Nedožité devadesátiny Miloše Formana: Vdova s exmanželkou na ranči Nedožité devadesátiny Miloše Formana: Vdova s exmanželkou na ranči Už pozítří si připomene nedožité 90. narozeniny oscarového režiséra Miloše Formana (†86). Vdova Mart... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Jan Novotný
Jan Novotný
zobrazit profil Michael Zegen
Michael Zegen
zobrazit profil Jan Antonín Duchoslav
Jan Antonín Duchoslav
zobrazit profil Katarína Šafaříková
Katarína Šafaříková
zobrazit profil Andrew Garfield
Andrew Garfield
zobrazit profil Martin Trnavský
Martin Trnavský
zobrazit profil Andrea Kerestéšová Růžičková
Andrea Kerestéšová Růžičková