Julius Neumann

Julius Neumann

Datum narození: 22. 4. 1953
Datum úmrtí: 23. 9. 2018
Přezdívka: Julek
Místo narození: Praha
Profese: herec, divadelní režisér, editor, překladatel
Znamení: Býk

Životopis

Herec Julek Neumann se uplatnil zejména v epizodních rolích v normalizačních seriálech. V roce 1984 emigroval do Londýna, kde byl editorem českého vysílání BBC.

Pravnuk básníka Stanislava Kostky Neumanna, herec, divadelní režisér a překladatel Julius Neumann, zvaný Julek, se stal jedním z mistrů malých rolí. Milovnicí divadla si jej mohli všimnout především na prknech Studia Ypsilon.

JULEK NEUMANN MĚL ZAJÍMAVÝ RODOKMEN

Před profesionální filmovou kamerou se Julek Neumann poprvé mihl v dramatu s Martou Vančurovou a Viktorem Preissem v hlavních rolích Milenci v roce jedna (1973). Podobně drobné úlohy dostal také ve snímcích Kvočny a Král (1974) a Osvobození Prahy (1975).

Objevil se v kultovním snímku Den pro mou lásku (1976) nebo v detektivce Zlaté rybky (1977). Též v 80. letech 20. století si Julek Neumann zahrál v krimiseriálu Poručík Petr a v detektivním filmu Síť na bludičku.

Když v roce 1984 Julek Neumann dotočil rodinný seriál Bambinton, emigroval do Velké Británie. V Londýně pak až do roku 2005 pracoval jako editor českého vysílání BBC.

Posléze se Julek Neumann věnoval divadelní režii a překladům her z angličtiny a francouzštiny, mj. také pro Národní divadlo, a přispíval do Divadelních novin. Před televizní kamerou se naposledy předvedl v seriálu Ulice TV Nova.

O JULIUSI NEUMANNOVI ČTĚTE ZDE>>

Herec, divadelní režisér, editor a překladatel Julek Neumann zemřel 23. září 2018. Bylo mu 65 let.

 

Další Herci

zobrazit profil Trudie Styler
Trudie Styler
zobrazit profil Jitka Sedláčková
Jitka Sedláčková
zobrazit profil Michal Hruška
Michal Hruška
zobrazit profil Pavel Rímský
Pavel Rímský
zobrazit profil Michelle Pfeiffer
Michelle Pfeiffer
zobrazit profil Michael Nyqvist
Michael Nyqvist
zobrazit profil Elisabeth Moss
Elisabeth Moss
zobrazit profil Antonie Formanová
Antonie Formanová