Liběna Rochová

Datum narození: 21. 9. 1951
Místo narození: Brno
Profese: módní návrhářka, designérka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Módní návrhářka Liběna Rochová, se proslavila v jak Česku, tak v cizině oděvní tvorbou, kterou produkuje ve svém ateliéru Studiu LR.

Vystudovala střední školu textilní. Na módní scénu Liběna Rochová vstoupila v 80. letech 20. století. Formou přehlídek a výstav se nesčetněkrát prezentovala doma i za hranicemi. Později se stala vedoucí Ateliéru oděvu a obuvi na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

LIBĚNA ROCHOVÁ UMÍ ŠATY Z PAPÍRU I ZE SKLA

Základem tvorby Liběny Rochové jsou tématické kolekce, v nichž nejlépe rozvíjí své kreativní přístupy k oděvu. Modely často doplňuje obuví vlastního designu a autorskými šperky vybraných umělců. V projektu Pocta sklu/Homage to Glass (2008) se dokonce sama ujala designu skleněných šperků.

V oděvních formách Liběny Rochové převládá plastičnost objemu, výrazná struktura povrchu a vazba s prostorem. Některá díla tak přerůstají v autonomní objekty, které autorka prezentuje formou výstavy nebo performance.

Kreativní zkušenosti Liběna Rochová uplatňuje u náročnějších společenských rób a toalet pro svou klientelu nebo soutěžící Miss ČR. Mezi celebrity, které mají v šatníku její toalety, patří mj. zpěvačky Lucie Bílá a Hana Hegerová. Návrhářka je autorkou řady divadelních a filmových kostýmů.

Oděvní designérku Liběnu Rochovou proslavila jak solitérní tvorba, klasické modely, tak inspirativní sezonní kolekce na hraně oděvní tvorby - umělecké objekty na tělo. Její prohlídky se líbily mj. v New Yorku, v Paříži či v Šanghaji.

Impulsy k novým modelům renomovaná módní návrhářka Liběna Rochová čerpá z běžného života i z originálních uměleckých děl, např. tvorby Milana Grygara.

Část kolekce s názvem Liběna Rochová - Partitury byla nominována na Designblok 2015 v kategorii Výjimečný počin a na Czech Grand Design v sekci Oděvní designér.

Ve svém ateliéru Studio LR, kde vznikla většina jejích děl, návrhářka Liběna Rochová dala příležitost mladým designérům předvést tvorbu na desítkách výstav.

O LIBĚNĚ ROCHOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Liběna Rochová je vdaná. Má dceru a syna.

 

Články o celebritě

Zpěvačka Lenka Nová: Rozvod kvůli první lásce! Zpěvačka Lenka Nová: Rozvod kvůli první lásce! Zpěvačka kapely Laura a její tygři Lenka Nová (49) má s exmanželem Michalem Pelantem (46) dceru Kate... číst článek
Odvážná první dáma české módy Liběna Rochová (71): Ukázala se v plavkách! Odvážná první dáma české módy Liběna Rochová (71): Ukázala se v plavkách! Tohle je tělo jako dělo! Módní návrhářka Liběna Rochová (71) se veřejnosti pochlubila svou výstavní ... číst článek
Operní diva Soňa Červená (†97): Pohřeb se psem u rakve Operní diva Soňa Červená (†97): Pohřeb se psem u rakve Nejen stovky lidí vyprovodily v Národním divadle herečku a operní pěvkyni Soňu Červenou (†97). Mezi ... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Jitka Bártů
Jitka Bártů
zobrazit profil Jaromír  Ježek
Jaromír Ježek
zobrazit profil Pavel Fischer
Pavel Fischer
zobrazit profil Vasil Fridrich
Vasil Fridrich
zobrazit profil Václav Glazar
Václav Glazar
zobrazit profil Jean-Paul Belmondo
Jean-Paul Belmondo
zobrazit profil Radek Vincour
Radek Vincour
zobrazit profil Jozef Síkela
Jozef Síkela