Geoffrey Rush

Datum narození: 6. 7. 1951
Místo narození: Toowoomba, Austrálie
Výška: 182 cm
Profese: herec
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Geoffrey Rush získal Oscara, Zlatý glóbus, Cenu BAFTA a další ocenění za hlavní roli ve filmu Záře. Na zlatou sošku byl nominován opakovaně.

Absolvoval obor humanitní vědy na univerzitě v Queenslandu, poté se Geoffrey Rush věnoval divadlu a ještě si své schopnosti obohatil o režii, a to na kurzu v Londýně, a o pantomimu, již studoval v Paříži.

Na filmovém plátně Geoffrey Rush debutoval v krimi Hoodwink (1981). Oscara získal za hlavní roli v hudebním životopisném dramatu Záře (1996). Dostal za ni i Zlatý glóbus, Cenu BAFTA a ocenili jej newyorští, floridští a losangeleští kritici.

Geoffrey Rush si zahrál Alberta Einsteina

Na zlatou sošku Oscara a na Zlatý Glóbus byl Geoffrey Rush nominován za své výkony ve filmech Zamilovaný Shakespeare (1998), Quills - Perem markýze de Sade (2000) a Králova řeč (2010). Na Zlatý glóbus měl našlápnuto i za ztvárnění Alberta Einsteina v seriálu Génius.

Dále si Geoffrey Rush zahrál mj. ve snímcích Piráti z Karibiku, Mnichov, Královna Alžběta, Zlodějka knih, Nejvyšší nabídka, Dcera či Chlapec a pelikán.

Geoffrey Rush přijal nabídku zavítat na 56. MFF Karlovy Vary, kde převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

O RUSHOVI ČTĚTE ZDE>>

V roce 1988 se Geoffrey Rush oženil s herečkou Jane Menelaus. Mají spolu dceru Angelicu (*1992) a syna Jamese (*1995).

O MFF KARLOVY VARY ČTĚTE ZDE>>

 

Články o celebritě

Tradiční večeře v předvečer Varů: Ledový král Viggo a Rush v rauši! Bartoška v klídku, Eben s úsměvem   Tradiční večeře v předvečer Varů: Ledový král Viggo a Rush v rauši! Bartoška v klídku, Eben s úsměvem Lázeňské město Karlovy Vary, kde začíná mezinárodní filmový festival, ožívá. Včera večer do víru měs... číst článek
Představení o Formanovi: Slavné vdovy na premiéře Představení o Formanovi: Slavné vdovy na premiéře Premiéra jako řemen. Oscarový režisér Miloš Forman (†86) by byl nadšený. Není divu, že si divadelní ... číst článek
MFF KV 2024: Kdo usedne v porotě? Vrací se i hvězdný Geoffrey Rush! MFF KV 2024: Kdo usedne v porotě? Vrací se i hvězdný Geoffrey Rush! Kdo usedne do poroty letošního MFF KV 2024? Do Varů se vrátí i slavný Geoffrey Rush (72), který na f... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Tomáš Juřička
Tomáš Juřička
zobrazit profil Clint Eastwood
Clint Eastwood
zobrazit profil Michael Madsen
Michael Madsen
zobrazit profil Jennifer Lawrence
Jennifer Lawrence
zobrazit profil Eva Kristínová
Eva Kristínová
zobrazit profil Pavel Šimčík
Pavel Šimčík
zobrazit profil Zuzana Šavrdová
Zuzana Šavrdová