Geoffrey Rush

Datum narození: 6. 7. 1951
Místo narození: Toowoomba, Austrálie
Výška: 182 cm
Profese: herec
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Geoffrey Rush získal Oscara, Zlatý glóbus, Cenu BAFTA a další ocenění za hlavní roli ve filmu Záře. Na zlatou sošku byl nominován opakovaně.

Absolvoval obor humanitní vědy na univerzitě v Queenslandu, poté se Geoffrey Rush věnoval divadlu a ještě si své schopnosti obohatil o režii, a to na kurzu v Londýně, a o pantomimu, již studoval v Paříži.

Na filmovém plátně Geoffrey Rush debutoval v krimi Hoodwink (1981). Oscara získal za hlavní roli v hudebním životopisném dramatu Záře (1996). Dostal za ni i Zlatý glóbus, Cenu BAFTA a ocenili jej newyorští, floridští a losangeleští kritici.

Geoffrey Rush si zahrál Alberta Einsteina

Na zlatou sošku Oscara a na Zlatý Glóbus byl Geoffrey Rush nominován za své výkony ve filmech Zamilovaný Shakespeare (1998), Quills - Perem markýze de Sade (2000) a Králova řeč (2010). Na Zlatý glóbus měl našlápnuto i za ztvárnění Alberta Einsteina v seriálu Génius.

Dále si Geoffrey Rush zahrál mj. ve snímcích Piráti z Karibiku, Mnichov, Královna Alžběta, Zlodějka knih, Nejvyšší nabídka, Dcera či Chlapec a pelikán.

Geoffrey Rush přijal nabídku zavítat na 56. MFF Karlovy Vary, kde převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

O RUSHOVI ČTĚTE ZDE>>

V roce 1988 se Geoffrey Rush oženil s herečkou Jane Menelaus. Mají spolu dceru Angelicu (*1992) a syna Jamese (*1995).

O MFF KARLOVY VARY ČTĚTE ZDE>>

 

Články o celebritě

Karlovarský festival je u konce: Závěrečná párty zmohla Bartošku! Karlovarský festival je u konce: Závěrečná párty zmohla Bartošku! Poslední večer karlovarského filmového festivala bývá zpravidla klidnější, letos to však neplatilo! ... číst článek
Ina T. o závěrečných róbách Karlových Varů: Boty od tyče Žilkové a okoukaná Stivínová Ina T. o závěrečných róbách Karlových Varů: Boty od tyče Žilkové a okoukaná Stivínová Končící svátek kinematografie dal opět na srozuměnou, že je festivalem áčkové kategorie, kde nechybí... číst článek
Dovařeno! Co se dělo, když kamery zhasly? Tři králové do tří, Bartoška zmizel... Dovařeno! Co se dělo, když kamery zhasly? Tři králové do tří, Bartoška zmizel... Zajímá vás, co se dělo, když skončilo slavnostní předávání cen karlovarského filmového festivalu? Bl... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Naomi Ackie
Naomi Ackie
zobrazit profil Soňa Valentová
Soňa Valentová
zobrazit profil Ralph Fiennes
Ralph Fiennes
zobrazit profil Alain Delon
Alain Delon
zobrazit profil Petra Hřebíčková
Petra Hřebíčková
zobrazit profil Elizaveta Maximová
Elizaveta Maximová
zobrazit profil Harrison  Ford
Harrison Ford
zobrazit profil Courtney Cox
Courtney Cox