Gugu Mbatha-Raw

Gugu Mbatha-Raw

Datum narození: 21. 4. 1983
Místo narození: Oxford, Velká Británie
Profese: herečka
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Gugu Mbatha-Raw v roce 2014 získala British Independent Film Awards (BIFA) v kategoriích Nejlepší herečka a Nejslibnější nováček, a to za výkon v dramatu Belle.

Narodila se v anglickém Oxfordu jihoafrickému otci lékaři a anglické matce zdravotní sestře. Křestní jméno Gugu Mbatha-Raw je zkratkou slova igugu lethu, což v jazyce isiXhosa znamená „naše pýcha“.

V roce 2004 Gugu Mbatha-Raw absolvovala Královskou akademii dramatických umění v Londýně a získala bakalářský titul v oboru herectví. Kariéru nastartovala v britských televizních seriálech, jako jsou Holby City a Doctor Who.

Na filmovém plátně Gugu Mbatha-Raw debutovala menší postavou v britském thrilleru Pravidla násilí (2007). Zlomovou pro ni byla role Dido Elizabeth Belle, aristokratky smíšené rasy, v historickém životopisném dramatu Belle. Za ni v roce 2014 získala British Independent Film Awards (BIFA) v kategoriích Nejlepší herečka a Nejslibnější nováček.

Mezinárodního uznání se Gugu Mbatha-Raw dostalo za výkon v romantickém dramatu Za světly (2014), v něm ztvárnila problémovou popovou hvězdu.

V Hollywoodu se Gugu Mbatha-Raw prosadila díky rolím ve velkých produkcích. Jmenujme filmy Jupiter Ascending (2015) a Concussion (2015). V roce 2017 si zahrála Plumetku, oprašovačku peří, v Disneyho hrané adaptaci Krásky a zvířete.

Nominaci na cenu Emmy Gugu Mbatha-Raw získal za v kritiky oceňované epizodě San Junipero seriálu Black Mirror. V seriálu The Morning Show na Apple TV+ si zahrála po boku mj. Jennifer Aniston.

V seriálů Disney Plus Loki z produkce Marvel Studios Gugu Mbatha-Raw zpodobnila zrádnou soudkyni Ravonna Renslayer. Druhá série měla premiéru v říjnu 2023.

 

Další Herci

zobrazit profil Michal Hruška
Michal Hruška
zobrazit profil Petr Rajchert
Petr Rajchert
zobrazit profil Martina Menšíková
Martina Menšíková
zobrazit profil Tomáš Dalecký
Tomáš Dalecký
zobrazit profil Ayelet Zurerová
Ayelet Zurerová
zobrazit profil Kamil Halbich
Kamil Halbich
zobrazit profil Tovah Feldshuh
Tovah Feldshuh
zobrazit profil Willem Dafoe
Willem Dafoe