Owen Wilson

Owen Wilson

Datum narození: 18. 11. 1968
Místo narození: Dallas, Texas, USA
Profese: herec, komik, scenárista
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Owen Wilson byl v roce 2002 nominován na Oscara a na Zlatý glóbus za scénář tragikomedie Taková zvláštní rodinka a deset let nato za hlavní roli ve fantasy romantické komedii Půlnoc v Paříži na cenu (BAFTA).

Ze základní školy byl Owen Wilson, celým jménem Owen Cunningham Wilson, v desátém ročníku vyloučen. Posléze vystudoval New Mexico Military Institute v Roswellu v Novém Mexiku a Texaskou univerzitu v Austinu.

Na filmovém plátně Owen Wilson debutoval v romantické krimi komedii Grázlové (1996). Společně s režisérem Wesem Andersonem napsal scénář a se svými bratry ztvárnili ústřední postavy.

Pozornosti širší obce diváků Owenu Wilsonovi přinesla role Hansela McDonalda v komedii Zoolander (2001). Pro jeho kariéru byla důležitá i další spolupráce s režisérem Wesem Andersonem,  tedy snímky Rushmore (1998) a The Royal Tenenbaums (2001).

V roce 2002 byl Owen Wilson nominován na Oscara a na Zlatý glóbus za scénář tragikomedie Taková zvláštní rodinka. Po boku Vince Vaughna se předvedl v úspěšné komedii Wedding Crashers (2005).

Svůj hlas Owen Wilson propůjčil Blesku McQueenovi, hlavní postavě animovaného filmu společnosti Pixar Auta (2006), a jeho pokračováním.

Za hlavní roli ve fantasy romantické komedii Půlnoc v Paříži (2011) režiséra Woodyho Allena byl Owen Wilson nominován na cenu British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). Uznání kritiky se dočkal i za svůj výkon v mysteriózní krimi komedii Inherent Vice (2014).

Dále si Owen Wilson zahrál mj. v akčním thrilleru Převrat (2015) s Piercem Brosnanem, ve sportovní tragikomedii Bastardi (2017), ve sci-fi dramatu Blaženost (2021) se Salmou Hayek, v hororové fantasy komedii Strašidelný dům (2023). Nijak nevýznamnou roli dostal v akční komedii Shanghai Dawn (2024).

Jednu z klíčových postav, Mobise M. Mobiuse, Owen Wilson ztvárnil v akčním sci-fi seriálu z produkce Marvel Studios Loki, jehož druhá řada měla na Disney Plus premiéru v říjnu 2023.

O OWENU WILSONOVI ČTĚTE ZDE>>

V polovině roku 2000 se Owen Wilson potýkal s osobními problémy, ale dokázal je překonat a pokračovat v úspěšné kariéře. V roce 2007 byl převezen do nemocnice, média mluvila o sebevraždě. Jeho právník později prohlásil, že se herec léčí kvůli depresi.

Bratři Owena Wilsona jsou hereci a režiséři Luke Wilson a Andrew Wilson. Jejich rodiči byli režisér Robert Andrew Wilson a fotografka Laura Wilson.

V říjnu 2018 Owenu Wilsonovi porodila jeho bývalá přítelkyně Varunie Vongsvirates třetí dítě, dceru. Jeho velkou láskou byla herečka Kate Hudson, s níž i plánoval svatbu.

 

Další Herci

zobrazit profil Michele  Mercier
Michele Mercier
zobrazit profil Sean Connery
Sean Connery
zobrazit profil Nicola Coughlan
Nicola Coughlan
zobrazit profil Vladimír Čapka
Vladimír Čapka
zobrazit profil Eva Josefíková
Eva Josefíková
zobrazit profil Vasil Fridrich
Vasil Fridrich
zobrazit profil Ivan Lupták
Ivan Lupták
zobrazit profil Karolína Lea Nováková
Karolína Lea Nováková