Jana Krausová

Jana Krausová

Datum narození: 25. 1. 1954
Místo narození: Praha
Profese: herečka, výtvarnice
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Janu Krausovou proslavila hlavní role v totalitním seriálu Velké sedlo. Kromě hereckého talentu zaujala i výtvarným.

Její otec Josef Pehr byl známý herec a loutkař. Dřevěné duše s ním oživovala v loutkovém divadle na Smíchově. Před publikem měla ale herečka Jana Krausová původně trému. Místo herecké školy se proto vydala na pražskou Akademii výtvarného umění, kde studovala grafiku a malbu.

O JANĚ KRAUSOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Sošku lva Krausové vyfoukla Brejchová

Divadlu ani kameře ale Jana Krausová neutekla. Polapili ji filmaři, kteří si ji v roce 1967 namátkou vybrali do snímku Malé letní blues. Následovala hlavní role v seriálu Velké sedlo i ve slovenském Životě bez konca. Významnou roli získala ve sportovním dramatu Pěsti ve tmě. Krom toho si zahrála v německém filmu Služka Hilda nebo v argentinské pecce Kafkovy lásky.

Za vedlejší roli v tragikomedii Věry Chytilové Hezké chvilky bez záruky (2006) byla Jana Krausová nominována na Českého lva. Sošku krále zvířat tehdy získala Jana Brejchová za svůj výkon ve filmu Jana Hřebejka Kráska v neznázích.

Role Jana Krausová dostala také ve filmech KajínekV peřině, Krásno, Prázdniny v Provence, Muž nebo Ženská na vrcholu.  Z dalších seriálů, v nichž hrála, jmenujme Přešlapy, Zázraky života či Drazí sousedé.

Krausová a Chýlková se prohodily

Ve vlastním ateliéru pracuje Jana Krausová s keramikou a maluje. Svou múzu inspiruje přírodou a krajinou. Díla představuje na výstavách. Její lampy osvětlují průjezd na pražské náměstí Bratří Synků. Vytesala i bustu na hrob zpěváka Mikiho Volka nebo sochu svaté Anežky.

Jana Krausová se s manželem Janem Krausem rozešeli v roce 1994. Rozvedli se roku 2006. Mají spolu syny Adama a DavidaJan Kraus poté začal žít s herečkou Ivanou Chýlkovou, bývalou milenkou Karla Rodena, s nímž se dala dohromady Jana Krausová. Ani tento její vztah nevydžel.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Václav Knop
Václav Knop
zobrazit profil Lochlann Ó Mearáin
Lochlann Ó Mearáin
zobrazit profil Rudolf Hrušínský ml.
Rudolf Hrušínský ml.
zobrazit profil Alena Doláková
Alena Doláková
zobrazit profil Jan Teplý mladší
Jan Teplý mladší
zobrazit profil Lenka Skopalová
Lenka Skopalová
zobrazit profil Lenka Plačková
Lenka Plačková
zobrazit profil Dana Hlaváčová
Dana Hlaváčová