Jan Kraus

Datum narození: 15. 8. 1953
Místo narození: Praha
Výška: 172 cm
Profese: herec, moderátor, dramatik, publicista
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Jan Kraus je herec, moderátor a bavič. Často komentuje i politické dění. Unikátní je jeho humor a způsob vyjadřování a unikátní je i jeho vzhled.

Jan Kraus bryskními reakcemi zpovídá své hosty jako moderátor už řadu let. Zároveň dostává do kolen i diváky, které rozesmává téměř každou větou. Herec, moderátor, publicista a bývalý podnikatel Jan Kraus se před kamerou objevil už v deseti letech. Od té doby ztvárnil několik nezapomenutelných rolí. Je jeden z hrotu milostného čtyřúhelníku. Jeho bývalá žena Jana Krausová chodí s hercem Karlem Rodenem. Toho naopak opustila herečka Ivana Chýlková, která teď žije s Krausem.

Jan Kraus vystudoval gymnázium. Na hereckou školu už nešel. Nemusel. Do rolí Spalovače mrtvol nebo Noci nevěsty se dostal i tak. Jako Miky Rousek nahlédl do Lexikonu kouzel v Dívce na koštěti. Udatně se utkal s Vladimírem Menšíkem v rouše medvědím v pohádce Jak se budí princezny. V dramatu Příběhu '88 si zahrál s Janou Krausovou.Musím tě svést pak s Ivanou Chýlkovou.

V divadle začínal Jan Kraus na Vinohradech. Předvedl se i ve studiu Bouře nebo v Národním divadle. S hercem a režisérem Jiřím Ornestem spoluzaložil Náhradní divadlo. S vlastní hrou Nahniličko exceluje v divadle Kalich. 

Jan Kraus v rádiu uváděl pořad Kraus a blondýna, kde glosoval dění ze všech stran. Velmi populárním se stal díky televizní show Uvolněte se, prosím!, která získala diváckou cenu TýTý i televizní Elsu. Pořad pokračuje pod názvem Show Jana Krause. Předtím moderoval Jan Kraus například Saunu nebo Další, prosím!. Dvakrát také moderoval Miss Slovensko. Do paměti našich sousedů se zapsal poznámkami na adresu tamní módní ikony, Andrey Verešové. Tu nepřímo označil za zlatokopku.

Společně s Janečkem zakládal Nadační fond proti korupci

Známý komentátor a sloupkař Jan Kraus spoluzaložil i Nadační fond proti korupci. Byl také předsedou Českého filmového a televizního svazu. V roce 2010 zasedl jako jeden z členů poroty v soutěži Československo má talent.

Jan Kraus je synem publicisty a spisovatele Oty Krause. Bratr Ivan Kraus žije střídavě v Praze a v Paříži jako herec a spisovatel. Sourozenci Eliška a Michael působí na zahraničních univerzitách.

Jan Kraus má s Janou Krausovou syny Adama a Davida. David Kraus vystupuje se svojí kapelou mimo jiné v pořadu Show Jana Krause. S Ivanou Chýlkovou vychovává Jáchyma. Z dřívějšího vztahu má Jan Kraus ještě syna Marka, o němž dlouhá léta nevěděl.

 

Další Moderátoři

zobrazit profil Eva Decastelo
Eva Decastelo
zobrazit profil Pavel Novotný
Pavel Novotný
zobrazit profil Marcela Augustová
Marcela Augustová
zobrazit profil Petr Suchoň
Petr Suchoň
zobrazit profil Vlado Štancel
Vlado Štancel
zobrazit profil Karel Kopeček
Karel Kopeček
zobrazit profil Martin Veselovský
Martin Veselovský
zobrazit profil Iveta Toušlová
Iveta Toušlová