Andrés Iniesta

Datum narození: 11. 5. 1984
Místo narození: Fuentealbilla, Španělsko
Váha: 65 kg
Výška: 170 cm
Profese: fotbalový záložník
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Andrés Iniesta je španělský fotbalový záložník momentálně působící v katalánském velkoklubu FC Barcelona. Patří k nejlepším záložníkům na světě.

Andrés Iniesta začínal kariéru v týmu Albacente, kde si ho v jeho dvanácti letech vyhlídli barcelonští skauti a přivedli do katalánské velmoci. Svůj první zápas za A Tým Barcelony odehrál už v roce 2002, ale až do roku 2004 hrál převážně za béčko. Iniesta do áčka definitivně pronikl v sezoně 2004/05 a stal se mozkem hry mužstva. Byl součástí mužstva v roce 2009, kdy FC Barcelona vyhrála všech 6 trofejí, o které se pokoušeli. Společně se spoluhráči Xavim a Lionelem Messim vytvořili úderné trio.

Andrés Iniesta začínal původně jako defenzivní záložník, ale jeho rovnováha, kontrola míče a hbitost spojená s jeho technikou z něj udělala záložníka ofenzivního. Jeho všestrannost, morálka a vynalézavost mu umožnila probojovat se do prvního týmu už v 18 letech. 

Ve španělské reprezentaci patří Andrés Iniesta vedle Sergia Ramose nebo Fernanda Torrese ke klíčovým hráčům. Iniesta je dvojnásobným mistrem Evropy (2008, 2012) a mistrem světa (2010). Na posledním jmenovaném turnaji vyloženě zářil. Dal vítězný gól ve finále proti Nizozemsku, byl vyhlášen Mužem zápasu a nominován do All-Star Týmu turnaje. Byl také Mužem zápasu ve dvou dalších zápasech turnaje a díky vítězství Španělska na mistroství byl Iniesta vyhlášen nejlepším hráčem turnaje.

Od roku 2008 je Andrés Iniesta ve vztahu s maskérkou Annou Ortiz, kterou si v roce 2012 vzal. Mají spolu dceru Valerii

 

Další Sportovci

zobrazit profil Pavel Maslák
Pavel Maslák
zobrazit profil Tomáš Pilík
Tomáš Pilík
zobrazit profil Petra Hynčicová
Petra Hynčicová
zobrazit profil Jan Železný
Jan Železný
zobrazit profil Juraj Valach
Juraj Valach
zobrazit profil Fernando Alonso
Fernando Alonso
zobrazit profil Ester Ledecká
Ester Ledecká
zobrazit profil Matúš Kozáčik
Matúš Kozáčik