František Čuba

Datum narození: 23. 1. 1936
Datum úmrtí: 28. 6. 2019
Místo narození: Zlínsko
Profese: bývalý šéf JZD Slušovice, politik
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

František Čuba proslul coby dlouholetý předseda JZD Slušovice. Po listopadu 1989 se pustil do politiky. Dokonce radil Miloši Zemanovi.

Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze. Přes mnohé spory od poloviny 60. let 20. století František Čuba postupoval po žebříčku KSČ až do zemědělské komise ústředního výboru. Řadu let působil v České komisi pro vědeckotechnický a investiční rozvoj.

FRANTIŠEK ČUBA ZÍSKAL ODCHODNÉ PŘES 300 TISÍC

Čubu přirovnávali k Baťovi

V letech 1963 až 1990 byl František Čuba předsedou JZD Slušovice. Byl považován za člověka, který podnik změnil v gigant s obratem několika miliard korun. V mnohém jej srovnávali s veleúspěšným podnikatelem ze stejného regionu Tomášem Baťou.

Z funkce předsedy odstoupil v den projevu Václava Havla, který se konal na Václavském náměstí k výročí okupace v roce 1968 a v němž Františka Čubu nepřímo označil za mafiána.

Čuba dostal medaili od Zemana

V roce 1999 natočil Robert Sedláček dokumentární film František Čuba: Slušovický zazrak. V roce 2011 byl František Čuba při 750. výročí založení obce Slušovice oceněn jako nejvýznamnější člověk jejich historie.

Ostatně ocenění dostal více. V roce 1962 mu byla udělena Medaile za službu vlasti, v roce 1986 Řád práce a v roce 1989 titul hrdina socialistické práce. V říjnu 2013 ho prezident Miloš Zeman (jehož v prezidentské kampani František Čuba výrazně podporoval a jemuž poté začal dělat poradce) vyznamenal Medailí za zásluhy.

František Čuba byl a nebyl v Senátu

V krajských volbách 2012 František Čuba z posledního místa na kandidátce uspěl a stal se zastupitelem a radním pro oblast zemědělství. V předčasných volbách 2013 získal nejvyšší počet hlasů a byl zvolen poslancem.

Stejný úspěch František Čuba zaznamenal v senátních volbách 2014, kdy nahradil dlouholetou senátorku ČSSD a místopředsedkyni horní komory Alenu Gajdůškovou. V polovině roku 2016 jej postihly zdravotní problémy. Na post v horní komoře rezignoval až v únoru 2018, a to poté, co se v Senátu rok a půl neobjevil. 

O FRANTIŠKU ČUBOVI ČTĚTE ZDE>>

František Čuba byl ženatý. S manželkou vychoval dceru a syna. Zemřel 28. června 2019 ve věku 83 let. 

 

Články o celebritě

Sněmovní „žvanírna“ ani pařby neskončí, tuší Vondráček. Za absence chce krátit platy Sněmovní „žvanírna“ ani pařby neskončí, tuší Vondráček. Za absence chce krátit platy Před novou politickou sezonou probíhají ve Sněmovně značné úpravy. Změny chce její šéf Radek Vondráč... číst článek
František Čuba (†89): NA POHŘEB PŘIJEL PREZIDENT! František Čuba (†89): NA POHŘEB PŘIJEL PREZIDENT! Jeho jméno byl pojem přesahující hranice malého města na Zlínsku. Možná, že kdyby hodně zavzpomínal,... číst článek
Pohřeb šéfa slušovického zázraku: S Čubou se loučil i Miloš Zeman Pohřeb šéfa slušovického zázraku: S Čubou se loučil i Miloš Zeman Slušovice se loučily s někdejším předsedou slavného JZD a exsenátorem Strany práv občanů (SPO) Frant... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Josef Bernard
Josef Bernard
zobrazit profil Tomáš Fadrný
Tomáš Fadrný
zobrazit profil Václav Láska
Václav Láska
zobrazit profil Rostislav Vyzula
Rostislav Vyzula
zobrazit profil Milan Wenzl
Milan Wenzl
zobrazit profil Ladislav Václavec
Ladislav Václavec
zobrazit profil Martin Hlaváček
Martin Hlaváček