Ota Zaremba

Ota Zaremba

Datum narození: 22. 4. 1957
Místo narození: Havířov
Profese: olympijský vítěz ve vzpírání, podnikatel
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Ota Zaremba, olympijský vítěz z roku 1980 ve vzpírání, se otevřeně přiznal k tomu, že v době své největší slávy užíval doping. V té době prý nebyl jediný.

Vzpírání se Ota Zaremba začal věnovat v mládí. Svůj největší úspěch slavil v roce 1980, kdy získal zlatou olympijskou medaili ve vzpírání, kategorie do 100 kg, na hrách v Moskvě. Bojkotovalo ji mnoho západních zemí, a to kvůli sovětské invazi do Afganistánu. Ten samý rok se stal Sportovcem roku. Vzhledem k častým zraněním ale už nikdy nedosáhl takových úspěchů.

OTA ZAREMBA - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

Ota Zaremba pracoval v dole 

V polovině 80. let 20. století musel vzhledem k svým zraněním sportovní kariéru ukončit. Protože neměl žádné vzdělání zaměřené na sport, nedostal místo trenéra, a tak Ota Zaremba musel jít pracovat do dolu ve Stonavě. Po Sametové revoluci 1989 se pustil do podnikání.

Otevřeně se přiznal k užívání anabolických steroidů, a to v době svého vítězství na olympijských hrách. Prý mu doktoři poradili, aby 20 dní před závody steroidy vyřadil, díky tomu byly testy na doping negativní. Dále Ota Zaremba tvrdí, že v té době dopovali všichni sportovci, dokonce na doporučení klubů. S touto kauzou byla spojována také bývalá koulařka Helena Fibingerová nebo běžkyně Jarmila Kratochvílová.

V EP ani v Senátu Zaremba neusedl

V roce 2010 Ota Zaremba vstoupil do ultrapravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a později vyhodil ze svého sportovní klubu všechny sportovce romského původu. Za tuto svou činnost byl kritizován českým svazem vzpírání i Českým olympijských výborem.

O OTOVI ZAREMBOVI ČTĚTE ZDE>>

Ve volbách do Evropského parlamentu 2019 Ota Zaremba kandidoval jako dvojka za Tomáše Vandasem za Dělnickou stranu sociální spravedlností - Za národní suverenit! Bývalý vzpěrač pohořel stejně jako ve volbách do EP 2014 a v senátních volbách 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Další Sportovci

zobrazit profil Martina Hingisová
Martina Hingisová
zobrazit profil Michal Škoda
Michal Škoda
zobrazit profil Kristýna Fleissnerová
Kristýna Fleissnerová
zobrazit profil Martin Latka
Martin Latka
zobrazit profil Michal Broš
Michal Broš
zobrazit profil Milan Petržela
Milan Petržela
zobrazit profil Zinédine Zidane
Zinédine Zidane
zobrazit profil Markéta Vondroušová
Markéta Vondroušová