Michael Schumacher

Datum narození: 3. 1. 1969
Přezdívka: Schumi
Místo narození: Hürth-Hermühlheim
Profese: pilot F1, sedminásobný mistr světa

Související celebrity

Životopis

Schu, Schuey, Schumi, Král deště, Rudý baron... německá legenda závodů formule 1, milovaný Michael Schumacher dostal od svých fanoušků nespočet přezdívek.

Bývalý německý automobilový závodník a sedminásobný mistr světa formule 1 Michael Schumacher je statisticky nejúspěšnější pilot v historii tohoto sportu. Drží mnoho rekordů ve formuli 1, získal nejvíce mistrovských titulů, vítězství, nejrychlejších kol, bodů a nejvyšší počet výher v jedné sezoně. V sezoně 2002 se stal jediným jezdcem v historii, který se umístil ve všech závodech sezony na stupních vítězů.

Začínal na motokárách, vítězil v německých šampionátech Formule König a Formule 3, závodil za Mercedes v Mistrovství světa sportovních vozů. V Grand Prix Belgie 1991 debutoval Michael Schumacher ve formuli 1 s týmem Jordan, pak přestoupil do stáje Benetton, kde se v letech 1994 a 1995 stal mistrem světa. Pak odešel do týmu Ferrari, se kterým v letech 2000 až 2004 vyhrál pětkrát titul mistra světa. Od roku 2006 do roku 2009 působil jako poradce ve Scuderii Ferrari. V prosinci 2009 podepsal tříletou smlouvu s německou stájí Mercedes Grand Prix a na závodní okruh F 1 se vrátil. Na titul mistra světa už ale nedosáhl. V říjnu 2012 Michael Schumacher kariéru pilota F1 definitivně ukončil.

Opakovaně předvedl ve své kariéře na několika okruzích skvělou jízdu v dešti, což mu vyneslo přezdívku Regenkönig či Regenmeister (dešťový král a dešťový mistr). Přezdíván byl též Rudý baron, což je přezdívka vypůjčená od legendárního německého letce z I. světové války Manfreda von Richthofena a zároveň narážka na Schumacherovo červené Ferrari. A Schumacherovi fanoušci svého oblíbence běžně titulují familiérními označeními jako Schumi, Schuey nebo jednoduše Schu.

Během kariéry byl Michael Schumacher také několikrát potrestán za nebezpečnou jízdu. Kvůli kolizi v závěrečném závodě v roce 1997 s Jacquesem Villeneuvem byl dokonce vyloučen ze šampionátu. Zažil také řadu dramatických okamžiků a zranění. Nejvážnější se mu paradoxně přihodilo před Vánoci 2013 nikoli v jeho monopostu, ale na lyžích. Ve francouzských Alpách upadl při sjezdu na kámen a skončil v nemocnici v Grenoblu v kómatu.

Obrovská popularita vynesla Michaelu Schumacherovi roli ve francouzské komedii Asterix a Olympijské hry, kde si v roce 2008 zahrál postavu vozataje Schumixe (jediný, kdo ho nakonec porazil, byl Asterix). V animovaném snímku pro děti Auta zase namluvil Ferrari F430.

Schumacherův věhlas a zároveň jeho jméno (v překladu znamená obuvník), využila společnost Puma a přišla se speciální kolekcí bot Schumacher. Botám samozřejmě dominovala červená barva (jakou má Schumiho Ferrari), na patě byla zářivě vyšitá veliká číslice jedna (protože Schumi je přece jednička) a tu lemovalo sedm hvězdiček (což je počet Schumiho titulů mistra světa F 1).

Kromě závodění působil Michael Schumacher také jako vyslanec UNESCO, angažoval  se v četných charitativních projektech, na které daroval desítky milionů dolarů. Je ženatý a s manželkou Corinnou má dvě děti. Žijí ve Švýcarsku. Schumacherův bratr Ralf je rovněž bývalým pilotem formule 1.

Před Vánocemi 2013 upadl Michael Schumacher při lyžování ve francouzských Alpách a o kámen se udeřil do hlavy. Do nemocnice ho převezli v kómatu.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Aleš Píša
Aleš Píša
zobrazit profil Jan Kovář
Jan Kovář
zobrazit profil Martina Moravčíková
Martina Moravčíková
zobrazit profil Jakub Vrána
Jakub Vrána
zobrazit profil Tomáš Verner
Tomáš Verner
zobrazit profil Jan Kudlička
Jan Kudlička
zobrazit profil Jiří Raška
Jiří Raška
zobrazit profil Patrik Eliáš
Patrik Eliáš