Fernando Alonso

Fernando Alonso

Datum narození: 29. 7. 1981
Místo narození: Oviedo, Asturias
Váha: 68 kg
Výška: 171 cm
Profese: pilot F1, dvojnásobný mistr světa
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Fernando Alonso je španělský automobilový závodník, který od roku 2001 závodí ve formuli 1 a je dvojnásobným mistrem světa. V současnosti jezdí za stáj McLaren-Honda.

Fernando Alonso byl třetím nejmladším pilotem, který kdy ve formuli 1 startoval. Debutoval v roce 2001. V roce 2003 usedl jako parťák Jarna Trulliho do vozu Renault. Tentýž rok se stal nejmladším pilotem historie, který získal pole position na okruhu v Malajsii a poté i nejmladším vítězem závodu, ve Velké ceně Maďarska. Celkově skončil šestý. O rok později čtvrtý. Při Velké ceně Evropy 2003 pravdivě obvinili David Coulthard, tým McLaren a generální manažer Martin Whitmarsh Alonsa, že při závodě brzdil Coultharda.

První fantastický ročník zažil Fernando Alonso v roce 2005, kdy se stal se nejmladším mistrem světa v historii. Fernando Alonso a Kimi Räikkönen sváděli těsný souboj až do úplného konce, kde rozhodl spolehlivější vůz Renaultu. O rok později se stal opět mistrem světa, když pokořil Michaela Schumachera. Při druhém volném tréninku na Velké ceně Maďarska 2006 ohrozil na životě úmyslnou nebezpečnou jízdou Roberta Doornbose z Red Bullu. Stevardi potrestali Alonsa za nebezpečnou jízdu jednosekundovou penalizací k jeho nejrychlejšímu kolu v kvalfikaci, kdy dále v průběhu sezóny v médiích opakovaně vystupoval proti vlastnímu týmu, protože již měl podepsanou smlouvu se stájí McLaren.

V roce 2007 Fernando Alonso závodil za McLaren, kde podepsal roční kontrakt na 20 milionů liber a měl spoustu problémů se svým stájovým kolegou Lewisem Hamiltonem. Při kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska 2007 úmyslně zablokoval Hamiltonovi výjezd z boxu, který tak nemohl zajet poslední měřené kolo, za což byl od FIA potrestán posunutím 5 míst na startovním roštu. Jako jezdec tymu McLaren se aktivně podílel na špionáži s daty týmu Ferrari, a při Velké ceně Maďarska vydíral Rona Dennise tím, že pokud nedostane lepší podmínky než jeho týmový kolega, udá vlastní tým orgánům FIA, což nakonec stejně udělal, kdy dále měl požadovat i sabotáž vozu Lewise Hamiltona, na kterého nestačil. 

S McLarenem se po sezoně nedobrovolně rozloučil a putoval na dva roky zpět do Renaultu. Při Velké ceně Singapuru 2008 tým Renault zinscenoval ve 14. kole po Alonsově zastávce v boxech nehodu týmové dvojky Nelsona Piqueta jr, po níž vyjelo na trať bezpečnostní vozidlo. Alonso se díky tomu z původně patnáctého místa na startu dostal na první pozici a závod vyhrál. Dle tvrzení stájového kolegy o všem dopředu věděl.

Mezi lety 2010-2014 Fernando Alonso závodil za stáj Ferrari. Po vlastní chybě v kvalifikaci Velké ceny Itálie 2013 označil členy týmu Ferrari za idioty. Ferrari se mu pokusilo pomoci jízdou v aerodynamickém zákrytu za Fellipem Massou, Alonso byl ale pomalejší a Felipe Massa mu ujel.

Od roku 2015 závodí za tým McLaren-Honda, kde tvoří dvojici s dalším veteránem Jensonem Buttonem.

 

Články o celebritě

Překvapivé obvinění Alonsa: Legenda F1 při bojích s Hamiltonem uplácela mechaniky Překvapivé obvinění Alonsa: Legenda F1 při bojích s Hamiltonem uplácela mechaniky Jejich rivalita se na atraktivitě sezóny v roce 2007 skvěle podepsala. Boje mezi Fernandem Alonsem a... číst článek
Alonso po kolizi nadával Hamiltonovi, pak vzal slova zpátky: Milé gesto Alonso po kolizi nadával Hamiltonovi, pak vzal slova zpátky: Milé gesto Smůla se ve včerejším závodě přilepila na paty sedminásobnému mistru světa Lewisi Hamiltonovi. Ihned... číst článek
Alonso hrozil mladíčkovi v 300 km/h. Pak zřejmě zalhal do týmového rádia Alonso hrozil mladíčkovi v 300 km/h. Pak zřejmě zalhal do týmového rádia Fernando Alonso je aktuálně nejzkušenějším závodníkem ze startovního roštu. Jeho kariéra ve formuli ... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Andrea Zemanová
Andrea Zemanová
zobrazit profil Vladimír Sobotka
Vladimír Sobotka
zobrazit profil Pavel Kadeřábek
Pavel Kadeřábek
zobrazit profil Tomáš Jun
Tomáš Jun
zobrazit profil Kateřina Emmons
Kateřina Emmons
zobrazit profil Jiří Havlát
Jiří Havlát
zobrazit profil David Pastrňák
David Pastrňák
zobrazit profil David Hruška
David Hruška