Niki Lauda

Datum narození: 22. 2. 1949
Datum úmrtí: 20. 5. 2019
Místo narození: Vídeň
Výška: 171 cm
Profese: pilot F1, trojnásobný mistr světa
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Niki Lauda se stal jedním z nejslavnějších pilotů Formule 1. Byl trojnásobným mistrem světa z let 1975, 1977 a 1984.

Niki Lauda, rodným jménem Andreas Nikolaus Lauda, byl legendou Formule 1. Jezdil za stáje March, BRM, Ferrari, Brabham a McLaren. Trojnásobný šampion působil na tratích ve dvou obdobích, 1971 až 1979 a 1982 až 1985. Proslavil se také rivalitou s Jamesem Huntem a léta probíranou nehodou, která se mu stala 1. srpna 1976 na Velké ceně Německa v Nürburgringu.

NIKI LAUDA NA REFLEX.CZ

Niki Lauda zůstal uprostřed plamenů

Niki Lauda se řítil po trati svým vozem Ferrari rychlostí více než 250 km/h k místu zvanému Bergwerk, když jeho vůz neovladatelně zatočil doprava a narazil do plotu, který ho následně vymrštil zpět na dráhu. Do vraku poté narazil pilot Brett Lunger. V té chvíli Laudův vůz začal hořet následkem exploze palivové nádrže.

Při srážce Niki Lauda ztratil přilbu a zůstal tak uprostřed plamenů s více než 900 °C. Když se ho podařilo vyprostit, byl ve vážném stavu. Měl poškozené plíce, hlavu a i další části těla měl těžce popálené. Podařilo se ho zachránit, nicméně si odnesl následky do konce života.

Niki Lauda se věnoval létání

Pouhých 42 dní po havárii se Niki Lauda opět usadil do svého monopostu a bojoval o titul až do konce sezony. Titul nakonec o jeden jediný bod neuhájil před Jamesem Huntem. O rok později opět získal titul mistra světa. Poté ukončil kariéru. V roce 1982 se vrátil zpět do Formule 1 a roku 1984 získal potřetí titul mistra světa. Rok nato definitivně skončil.

Po odchodu z Formule 1 se začal Niki Lauda věnovat létání. Stal se pilotem a majitelem letecké společnosti Air Lauda, kterou později prodal Austrian Airlines. Po čase založil další leteckou společnost Niki.

Na Rivalech se podepsal i Niki Lauda

O vzájemné rivalitě Nikiho Laudy a Jamese Hunta natočil v roce 2013 režisér Ron Howard kritikou velmi dobře hodnocený snímek Rush (Rivalové), kde hlavní postavy ztvárnili Daniel Brühl a Chris Hemsworth. Niki Lauda se na filmu aktivně podílel.

O NIKOVI LAUDOVI ČTĚTE ZDE>>

Pilot formule 1 Niki Lauda byl v letech 1976 až 1991 manželem Marlene Knaus. Podruhé se oženil v roce 2008. Vzal si Birgit Wetzinger, s níž se seznámil v roce 2004, když pracovala jako letuška v jeho společnosti Lauda Air.

Legendární závodník Niki Lauda zemřel 20. května 2019. Bylo mu 70 let.

 

Články o celebritě

Další Sportovci

zobrazit profil David Beckham
David Beckham
zobrazit profil David Musil
David Musil
zobrazit profil Aleš Píša
Aleš Píša
zobrazit profil Jaroslav Kulhavý
Jaroslav Kulhavý
zobrazit profil Michal Rozsíval
Michal Rozsíval
zobrazit profil Martin  Hanzal
Martin Hanzal
zobrazit profil Miroslav Vraštil
Miroslav Vraštil