Martin Konvička

Martin Konvička

Datum narození: 2. 11. 1969
Místo narození: Opava
Profese: entomolog, politický aktivista
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Martin Konvička je český entomolog a docent na Jihočeské univerzitě. Byl také předsedou protiislámského spolku Blok proti islámu, rozpuštěného v roce 2016.

Martin Konvička vystudoval zoologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Doktorský titul získal později na katedře zoologie Biologické fakulty Jihočeské univerzity. Od 90. let se zabývá ekologií motýlů s přesahy k jiným živočichům.

Martin Konvička se zajímá o společenské dopady ekologického myšlení. Ekologii a ochraně přírody se věnuje v Entomologickém ústavu AV ČR. Patří mezi odpůrce zásahů do národního parku Šumava a osobně se účastnil i protestů proti tamnímu kácení.

Martin Konvička vstoupil do širšího povědomí svým negativním postojem vůči muslimským uprchlíkům i islámu. Je vedoucím představitelem iniciativy Islám v České republice nechceme a byl předsedou od ní odvozeného spolku Blok proti islámu. Konvička kvůli svým xenofobním výrokům na Facebooku čelí obvinění za podněcování k nenávisti.

Martin Konvička se svým spolkem uspořádal 17. listopadu 2015 na pražském Albertově akci, kde vystoupil i prezident Miloš Zeman. Hrad tvrdí, že akce byla plně v režii Konvičkova spolku, ten však tvrdí, že byla s Hradem dopředu domluvena.

Martin Konvička stál u vzniku Bloku proti islámu v roce 2015. Spolek krátce spolupracoval s politickou stranou Úsvit - Národní demokracie, ale v dubnu 2016 se oba subjekty rozešly ve zlém. Spolek byl rozpuštěn a nahradila ho Iniciativa Martina Konvičky.

Martin Konvička se svou iniciativou vzbudil rozruch 21. srpna 2016 na výročí okupace z roku 1968, kdy na pražském Staroměstském náměstí zinscenoval okupaci džihádisty z Islámského státu (ISIS). Na místě zavládla panika, akci následně ukončila policie. "Divadlo" odsoudili i bezpečnostní experti.

 

Články o celebritě

Jiskřivý boj o Senát: Rektor vs. Střihoruký Edward i Paroubek kontra Konvička Jiskřivý boj o Senát: Rektor vs. Střihoruký Edward i Paroubek kontra Konvička Nepravomocně odsouzený exhejtman David Rath a bývalý premiér Jiří Paroubek (oba dříve ČSSD). To jsou... číst článek
Sobotka si „kopl“ do Zemana kvůli 17. listopadu: Za rok bude snad vše jinak Sobotka si „kopl“ do Zemana kvůli 17. listopadu: Za rok bude snad vše jinak Oběma pomalu končí mandát, i přesto si občasné okopávání kotníků tu a tam ještě neodpustí. Řeč je o ... číst článek
17. listopad: Tisíce lidí na Václaváku, jásot pro Drahoše a vypískaný Okamura 17. listopad: Tisíce lidí na Václaváku, jásot pro Drahoše a vypískaný Okamura Bouřlivé přijetí prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše na Národní třídě a defilé dalších prezident... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil John Leguizamo
John Leguizamo
zobrazit profil Jiří Domlátil
Jiří Domlátil
zobrazit profil Jakub Barták
Jakub Barták
zobrazit profil Vlastimil Brodský
Vlastimil Brodský
zobrazit profil Zuzana Burianová
Zuzana Burianová
zobrazit profil Alex Bougault
Alex Bougault
zobrazit profil Zuzana Čapková
Zuzana Čapková
zobrazit profil Ivan Passer
Ivan Passer