Martin Finger

Datum narození: 16. 12. 1970
Místo narození: Šumperk
Profese: herec, scenárista
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Martin Finger, držitel Cen Alfréda Radoka, byl za ztvárnění hlavní role ve hře Homo Faber nominován na Cenu Thálie 2017 a v roce 2022 na Českého lva za ústřední postavu ve filmu Slovo.

Na filmovém plátně se Martin Finger objevil v psychologickém dramatu Viktora Polesného Milenci a vrazi (2004), které vzniklo na základě literární předlohy spisovatele Vladimíra Párala. Jednu z vedlejších postav ztvárnil v tragikomedii Jiřího Vejdělka Václav (2007).

MARTIN FINGER JAKO NAHÝ EDVARD BENEŠ

Finger dostal ocenění Prix Malurič

Po boku Ondřeje Sokola si zahrál v kriminální komedii Krásno (2014), na jejímž scénáři spolupracoval. Dále hrál mj. v trilogii Zahradnictví (2017) režiséra Jana Hřebejka. Martinu Fingerovi se nevyhnula ani práce v televizních seriálech. Jsou to např. Ulice, Soukromé pasti, Kriminálka Anděl, Nevinné lži, České století nebo Vraždy v kruhu.

Za roli Světanápravce ve stejnojmenné divadelní hře Martin Finger získal Cenu Alfréda Radoka 2006. Hned rok nato ji održel za ztvárnění Josefa K. v Kafkově Procesu. Za výkon v Büchnerově Vojckovi v Českém rozhlase dostal ocenění Prix Malurič. V roce 2015 zabodoval na Cenách české filmové kritiky za roli ve filmu Krásno.

Finger byl nominován na Cenu Thálie 

Na řadu let Martin Finger zakotvil v Činoherním studiu Ústí nad Labem. Působil v Divadle Na zábradlí, Dejvickém divadle, ve Viole, Činoherním klubu či v Pražském komorním divadle. Za ztvárnění hlavní role v inscenaci Homo Faber na scéně Činoherního studia Ústí nad Labem byl nominován na Cenu Thálie 2017.

O Českého lva Martin Finger bojoval za role ve snímcích Odpad město smrt (2012), Zahradnictví: Rodinný přítel (2017) a Slovo (2022).

Trofej Martin Finger dostal na Cenách české filmové kritiky za výkon v tragikomedii Krásno a na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary v dramatu Slovo.

O MARTINU FINGEROVI ČTĚTE ZDE>>

Od mládí bylo největším koníčkem Martina Fingera hraní autorského divadla. Záliba ho posléze dovedla - oklikou přes práci montéra - ke studiu herectví na pražské DAMU. Už jako student účinkoval v Národním divadle (inscenacíe Zimní pohádka), kde byl po absolutoriu v angažmá.

 

Další Herci

zobrazit profil Jakub Kohák
Jakub Kohák
zobrazit profil Barbora Srncová
Barbora Srncová
zobrazit profil Filip Tomsa
Filip Tomsa
zobrazit profil Hynek Čermák
Hynek Čermák
zobrazit profil Jindřich Žampa
Jindřich Žampa
zobrazit profil Martin Sitta
Martin Sitta
zobrazit profil Jaroslav Satoranský
Jaroslav Satoranský
zobrazit profil Jáchym Novotný
Jáchym Novotný