Igor Chmela

Datum narození: 2. 1. 1971
Místo narození: Ostrava
Profese: herec, fotograf, režisér, scenárista

Související celebrity

Životopis

Igor Chmela se proslavil zejména díky pořadu Partička. Na Českého lva byl nominován v roce 2010 za vedlejší roli v komedii Největší z Čechů a v roce 2022 coby tvůrce krátkého filmu Barcarole.

V 80. letech 20. století Igor Chmela studoval Střední průmyslovou školu železniční v Letohradě, poté se ovšem rozhodl změnit cílovou stanici a začal se plně věnovat hraní.

IGOR CHMELA ZLOMIL MANŽELCE NOS

Chmela chtěl jen pomoct Fingerovi

Chtěl se hlásit na DAMU, ale nakonec si to rozmyslel a na přijímačky šel dělat jen přihrávače v dialogu svému kamarádovi Martinu Fingerovi. K jeho údivu se komise shodla, že by měli být přijati oba, a tak Igor Chmela dodatečně podával přihlášku.

Po dvouleté základní vojenské službě se tak oba dva dostali mezi hereckou elitu. S Martinem Fingerem si i v roce 2011 zahrál ve filmu Rodina je základ státu, který získal nejvyšší ocenění filmových kritiků i nominaci na Českého lva.

Igor Chmela moderoral Českého lva

Během studií Igor Chmela hostoval v Národním divadle, kde získal své první angažmá. Po třech letech stanul na prknech Dejvického divadla. V roce 2002 si ho pak „uloupilo“ Divadlo Na Zábradlí.

V roce 2006 povýšil na moderátora Českého lva. Ovšem i své vědomosti ze střední mohl do jisté míry uplatnit. O rok dříve (2005) se totiž Igor Chmela představil v lehce absurdní filmové tragikomedii o českém nádraží, Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí. Z trochu jiného soudku je pak thriller Vendeta, kde si zahrál společně s Ondřejem Vetchým či Oldřichem Kaiserem.

Chmela vládne osobitým humorem

Dalšími filmy Igora Chmely, které bychom měli zmínit, jsou Pravidla lži, Bratři Karamazovi od režiséra Petra Zelenky či komedie Grandhotel. Často vystupuje i v seriálových rolích (Ordinace v růžové zahradě, Škoda lásky, Cesty domů, Zázraky života), několikrát účinkoval i v televizní show Na stojáka.

Nejvíce vstoupil do podvědomí diváků účinkováním v improvizační show Partička. Tam Igor Chmela prokazuje svůj osobitý smysl pro humor vedle svých kolegů Richarda Genzera, Michala Suchánka či Ondřeje Sokola.

Na svého prvního Českého lva byl Igor Chmela nominován v roce 2010 za ztvárnění vedlejší role v komedii Největší z Čechů.

Janěková si vzala rozvedeného Chmelu

Je také vášnivým fotografem. Nejznámější fotografie jsou pořízené camerou obscurou (vytvořenou ze sirek – alias „Sirkoň“). Fotografie má Igor Chmela místěné i na svých webových stránkách www.igorchmela.cz. „Čí je to město?“ je pak název jeho první fotografické výstavy, konané v Divadle Na Zábradlí v roce 2011.

Další nominace na křišťálovou sošku krále zvířat se Igor Chmela dočkal v roce 2022 za svůj režijní debut, komedii Bacarole, a to v kategorii Nejlepší krátký film.

O IGORU CHMELOVI ČTĚTE ZDE>>

Jeho první manželkou byla herečka Marta Vítů, nyní je ženatý s herečkou Janou Janěkovou ml., se kterou vychovává i dceru Aničku a dvojčata Elu a Antonína.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Michelle Rodriguez
Michelle Rodriguez
zobrazit profil Hana Doulová Krobotová
Hana Doulová Krobotová
zobrazit profil Jeremy Allen White 
Jeremy Allen White 
zobrazit profil Nataša Gáčová
Nataša Gáčová
zobrazit profil Petr Konáš
Petr Konáš
zobrazit profil Vladimír Čapka
Vladimír Čapka