Jaroslav Marvan

Datum narození: 11. 12. 1901
Datum úmrtí: 21. 5. 1974
Místo narození: Praha
Profese: herec
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Jaroslav Marvan byl původně pošťákem. První kroky na pódiu udělal v ochotnickém divadle. Definitivně k divadlu jej nasměroval Josef Čapek.

Do Užhorodu na Podkarpatskou Rus, která byla tehdy součástí Československa, se Jaroslav Marvan dostal jako zaměstnanec ředitelství pošt. Zde začal s ochotnickým divadlem. Po návratu do Prahy byla jeho hlavním zaměstnáním práce výběrčího úvěrů, která mu však vůbec nesedla.

Josef Čapek mu zařídil hostování u Vlasty Buriana

Pomohl mu kamarád Josef Čapek, který Jaroslavu Marvanovi zařídil hostování v Divadle Vlasty Buriana, kde dostával třicet korun za představení. Postupně se stal pravou rukou tehdy již slavného Vlasty Buriana a pilířem jeho souboru.

JAROSLAV MARVAN VERSUS VLASTA BURIAN

Za protektorátu (v roce 1943) přešel do Vinohradského divadla. Po rozdělení souboru se stal členem souboru Městských divadel pražských, odkud v roce 1954 přešel do Národního divadla, na jehož prknech působil až do smrti.

Jaroslav Marvan se stal jedním z neobsazovanějších herců, hrál ve víc než dvou stovkách filmů. Prvním snímkem, kde se objevil, byla Falešná kočička aneb Když si žena umíní (1926), kde hlavní roli ztvárnil Vlasta Burian.

Marvan se objevil takřka ve všech filmech s Burianem

Jaroslav Marvan hrál v téměř všech jeho filmech. Uveďme například C. a k. polní maršálek, To neznáte Hadimršku, Anton Špelec ostrostřelec, Revizor či Baron Prášil. Poslední filmy natočil v roce 1973. Bylo to drama Bláznova noc s Petrem Kostkou v hlavní roli a muzikálová komedie Noc na Karlštejně. Ta byla obsazena naprosto hvězdně: Karel Höger, Jana Brejchová, Vlastimil Brodský, Miloš Kopecký, Waldemar Matuška, Slávka Budínová, Daniela Kolářová, Jaromír Hanzlík a další. Nezapomenutelný je též výkon Jaroslava Marvana v seriálu Hříšní lidé města pražského či v dramatické sérii podle knihy Aloise Jiráska F. L. Věk, jehož ztvárnil Radoslav Brzobohatý.

V době totality Jaroslav Marvan získal Státní cenu (1951), tituly zasloužilý umělec (1953) a národní umělec (1971).

Herec Jaroslav Marvan pocházel z pražského Žižkova. Od konce 20. let 20. století byl ženatý s Marií Marvanovou; s herečkou Národního divadla, tragicky zesnulou Alenou Jančaříkovou, měl v roce 1960 dceru Alenu Marvanovou. Jaroslav Marvan býval až puntičkářsky pečlivý, zodpovědný, konzervativní, a to i v oblékání, lpěl na přesnosti a nerad měnil návyky. Zemřel v roce 1973 na rakovinu.

BOHÉMA: JAROSLAVA MARVANA HRAJE DAVID NOVOTNÝ

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Anna Polívková
Anna Polívková
zobrazit profil Ján Koleník
Ján Koleník
zobrazit profil Kristen Stewart
Kristen Stewart
zobrazit profil Shannen Doherty
Shannen Doherty
zobrazit profil Zdenka Procházková
Zdenka Procházková
zobrazit profil Luca Padovan
Luca Padovan
zobrazit profil Antónia Lišková
Antónia Lišková
zobrazit profil Colton Haynes
Colton Haynes