Charlie  Chaplin

Charlie Chaplin

Datum narození: 16. 4. 1889
Datum úmrtí: 25. 12. 1977
Místo narození: Londýn, Anglie
Profese: herec, komik, režisér, scénárista, hudební skladatel
Znamení: Beran

Životopis

Charlie Chaplin se svou legendární tvorbou zařadil mezi nejslavnější filmové tvůrce všech dob. Jedná se o nejslavnějšího komika v historii. U svých filmů vytvářel scénář, hudbu, režii a u většiny svých snímků zároveň i hlavní roli.

Charlie Chaplin, vlastním jménem Charles Spencer Chaplin jr.,  se narodil v Londýně 16. dubna1889 jako syn chudých hudebníků a herců z předměstí. Vyrůstal ve velmi chudých poměrech. Již od mala se začal pohybovat v herectví, vystupoval se svou duševně nemocnou matkou a starším bratrem Sydem, hrál divadlo a začínal na scénách londýnským kabaretů jako burleskní komik, imitátor, akrobat a hudební klaun. Měl výrazný pantomimický talent, čímž postupně získal čím dál více diváků. V Londýně působil v Caseyho cirkuse. Od roku 1908 byl členem pantomimické společnosti a vystupoval v pojízdném divadle divadelního podnikatele Freda Karna. V roce 1912 Charlie odjíždí za úspěchem do Ameriky, kde se seznámil s Mackem Sennettem, filmovým producentem a režisérem. Chaplin podepsal produkční smlouvu s filmovou společností Keystone, která se specializuje na grotesky. Během roku 1914 tu Charles natočil pětatřicet krátkých grotesek. Chaplin se poprvé na stříbrném plátně objevil ve filmu Chaplin si vydělává na živobytí (2014). Postava tuláka Charlieho se objevila hned v jeho druhém filmu Chaplin v zábavním parku (2014). Měl mnoho imitátorů, a Charlie se dokonce jednou potají zúčastnil soutěže pro imitátory Chaplina. K neuvěření se ale umístil až na třetím místě.

Legendární postavu věčného tuláka s knírkem, očními linkami, hůlkou, v buřince a s vtipnou chůzí v obnošených šatech ztvárnil Charlie až ve filmu Chaplin tulákem (1915). V tu dobu ale již nespolupracoval se Sennettovým studiem. V roce 2016 přešel Charles ke společnosti Mutual, a až zde dostal úplnou volnost ve vytváření svých grotesek. Toto období označil Charlie za nejšťastnější ve své kariéře. Poprvé se zde začaly objevovat sociální motivy, kterými se Charlie vyznačoval. Pracoval také ve vlastních ateliérech pro společnost First National, kde natáčel komedie, díky nimž získal popularitu na celém světě. Mezi ně patří například tragikomedie Psí život (1918), Dobrý voják Chaplin (1918) nebo celovečerní snímek Kid (1921). Od roku 1919 si už Charlie díky své velké popularitě mohl dovolit spolu s Douglasem Fairbanksem, Mary Pickflordovou a D.W. Griffithem založení vlastního studia United Artists. Zde vznikl jeden z nejslavnějších Chaplinových filmů Zlaté opojení (1925). V roce 1929 održel při udílení Oscarů zvláštní cenu za „všestrannost a genialitu v napsání, hereckém výkonu, režii a produkci“ za film Cirkus (1928). Ještě němými filmy Světla velkoměsta (1931) a Moderní doba (1936) se Charlie navždy rozloučil s němým filmem a poprvé promluvil se svém protifašistickém filmu Diktátor (1940). Snímek byl nominovaný na tři Oscary a Charlie filmem Hitlera rozzuřil k nepříčetnosti, což později Chaplin označil za jeden ze svých životních úspěchů. Roku 1943 se po soudním řízení kvůli nemanželskému dítěti, kde prokázal nevinu, již počtvrté oženil, tentokrát s osmnáctiletou Oonou O´Neillovou, se kterou měl později celkem osm dětí. Nejstarší dcera byla později slavná herečka a tanečnice Geraldine Chaplinová. Jeho tři předešlá manželství skončila rozvodem, a jeho sňatek s šestnáctiletou Litou Gray údajně inspiroval Nabokova k napsání díla Lolita. Za film Světla ramp (1952) získal Chaplin Oscara za hudbu, cenu získal ale až v roce 1973. V tomto filmu složil poctu všem kabaretům a music-hallům, v nichž kdysi začínal. Kvůli levicovým názorům a protiamerické činnosti byl Charliemu zakázán pobyt v USA, což ještě podpořily problémy s placením daní. A tak se po tom, kdy mu byl znemožněn návrat do Ameriky z londýnské premiéry filmu Světla ramp, se rozhodl usadit ve Švýcarsku. Přístup zpět do USA mu byl povolen až v roce 1972, a tentýž rok dostal Oscara za celoživotní dílo. Při předávání ceny si vysloužil pětiminutové ovace ve stoje, což je dodnes nejdelší v historii předávání cen Akademie. O tři roky později byl britskou královnou povýšen do šlechtického titulu a v roce 1992 byl natočen životopisný film Chaplin.

Filmy Charlieho Chaplina byly, jsou a vždy budou populární po celém světě. Slavný tulák, který vyjadřuje pozitivní sílu života, z našeho světa jen tak nezmizí a jeho nestárnoucí filmy budou diváky bavit, a zároveň dojímat, navždy.

 

Další Herci

zobrazit profil Hana Gregorová
Hana Gregorová
zobrazit profil Monica Barbaro
Monica Barbaro
zobrazit profil Natália Germáni
Natália Germáni
zobrazit profil Jiří Štrébl
Jiří Štrébl
zobrazit profil Dana Bartůňková
Dana Bartůňková
zobrazit profil Ha Thanh Nguyen Špetlíková
Ha Thanh Nguyen Špetlíková
zobrazit profil Zuzana Burianová
Zuzana Burianová