Anthony Hopkins

Datum narození: 31. 12. 1937
Místo narození: Wales, Velká Británie
Výška: 175 cm
Profese: herec, příležitostný režisér, hudebník

Související celebrity

Životopis

Anthony Hopkins Oscara dostal v roce 1992 za Mlčení jehňátek a roku 2021 za hlavní roli v dramatu Otec. Na další byl nominován.

Po skončení střední školy začal Anthony Hopkins studovat hudbu a drama na Cardiff College ve Walesu. Dva roky studia završil úspěšným absolvováním, po němž se stal členem umělecké rady, v níž strávil dva roky.

ANTHONY HOPKINS - MALUJE A VYDAL ALBUM

Poté Anthony Hopkins nastoupil do armády. Po návratu začal pracovat jako herec a režisér v divadle v Manchesteru. V roce 1961 získal stipendium na prestižní královské akademii herectví v Londýně (RADA), jíž úspěšně absolvoval.

Jednoznačně nejslavnější rolí Anthonyho Hopkinse je doktor Hannibal Lecter z thrilleru Mlčení jehňátek (1991) a jeho pokračováních. Za tuto roli získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon. Je známý svou všestranností a schopností ztvárnit širokou škálu rolí, od shakespearovských až po postavy ze současnosti.

Pozoruhodná filmografie Anthonyho Hopkinse zahrnuje účinkování ve snímcích, jako jsou The Remains of the Day (1993), Legenda o vášni (1994) nebo Thor (2011), kde si zahrál Odina.

Na Oscara a Zlatý glóbus byl Anthony Hopkins nominován za ústřední postavy v romantickém dramatu Soumrak dne (1993), v životopisném snímku Nixon (1995) či v tragikomedii Dva papežové (2019). Druhou zlatou sošku dostal v roce roku 2021 za hlavní roli v dramatu Otec.

Jednu z klíčových postav, Aarona Rabinowitze, Anthony Hopkins ztvárnil v brazilsko-americkém dramatu Armageddon Time (Čas armagedonu) z roku 2022.

Kromě filmové práce Anthony Hopkins exceloval také v divadle, kde hrál v klasických hrách, jako jsou Král Lear nebo Garderobiér.

Anthony Hopkins se díky svému přínosu světu zábavy stal jedním z nejuznávanějších a nejúspěšnějších herců všech dob. Roku 1993 mu byl anglickou královnou udělen rytířský titul sir. V roce 1997 se stal Komturem Řádu britského impéria.

O ANTHONYM HOPKINSOVI ČTĚTE ZDE>>

V letech 1966 až 1972 byla manželkou Anthonyho Hopkinse herečka Petronella Barker, s níž má dceru Abigail, která se vydala ve šlépějích rodičů. Svou druhou ženu, Jennifer Lynton, potkal při práci na jednom ze svých filmů. Vzali se roku 1973, ale v roce 1999 se rozvedli. Potřetí se po dvouleté známosti oženil v roce 2003 s herečkou a zkrachovalou obchodnicí se starožitnostmi Stellou Arroyave.

 

Další Herci

zobrazit profil Kristýna Kociánová
Kristýna Kociánová
zobrazit profil Simona Babčáková
Simona Babčáková
zobrazit profil Nathanael Ruml
Nathanael Ruml
zobrazit profil Jan Hraběta
Jan Hraběta
zobrazit profil Ashton Sanders
Ashton Sanders
zobrazit profil Martina Menšíková
Martina Menšíková
zobrazit profil Amy Schumer
Amy Schumer
zobrazit profil Rosamund Pike
Rosamund Pike