Vít Olmer

Datum narození: 19. 6. 1942
Místo narození: Praha
Profese: režisér, herec, scenárista, spisovatel, pedagog
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Vít Olmer nejdříve ve filmech hrál, pak je režíroval, psal scénáře a knihy. Jeho životní partnerkou se stala herečka Simona Chytrová.

Ve filmu získával role milovníků. V osmnácti si zahrál mladíka Lojzu v psychologickém dramatu Osení. Následovala Ďáblova past, Vysoká zeď nebo Upír z Feratu, krvelačný horor režiséra Juraje Herze. Od 70. let 20. století začal Vít Olmer i s filmovou režií.

VÍT OLMER -  SPOR SE SVĚRÁKEM  KVŮLI ŽENĚ 

Olmer debutoval dramatem Takže ahoj

Vystudoval Divadelní i Filmovou fakultu pražské Akademie múzických umění. První celovečerní film, psychologické drama Takže ahoj,  Vít Olmer zrežíroval v roce 1970. Scény řídil i ve snímcích Co je vám, doktore? nebo Jako jed se Zdeňkem Svěrákem v hlavní roli. Se scénářem k dramatu Bony a klid mu pomáhal publicista a někdejší politik Radek John.

Od roku 1993 jakoby šla kvalita jeho práce stranou. Kriminální Nahota na prodej, erotické Playgirls nebo beznadějné Waterloo po česku by na amerického Oscara jistě nedosáhly.

V politice Vít Olmer pohořel, byl v KSČ

Kromě scénářů napsal Vít Olmer i knihy a začal učit na FAMU. V roce 2012 kandidoval do Senátu za Věci veřejné. Jako někdejší člen KSČ se nedostal ani do druhého kola. Ve volbách 2014 se pokusil vybojovat křeslo v Evropském parlamentu. Také neuspěl.

O VÍTU OLMEROVI ČTĚTE ZDE>>

Se svou životní partnerkou, herečkou a kostýmní výtvarnicí Simovou Chytrovou, se Vít Olmer seznámil v Moskvě. S ní vychoval syna Víta. Z předchozího manželství měl režisér syna Matěje. Jeho třetí syn Filip tragicky zahynul. 

 

Další Filmaři

zobrazit profil Natálie Císařovská
Natálie Císařovská
zobrazit profil Věra Jordánová
Věra Jordánová
zobrazit profil Jiří Macek
Jiří Macek
zobrazit profil Zdeněk Švarc
Zdeněk Švarc
zobrazit profil Martin Dolenský
Martin Dolenský
zobrazit profil Helena Třeštíková
Helena Třeštíková
zobrazit profil Maria Procházková
Maria Procházková
zobrazit profil Martin Knopp
Martin Knopp