Radek John

Datum narození: 6. 12. 1954
Profese: publicista, spisovatel, scenárista, politik
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Radek John, spisovatel, scenárista, novinář a šéfredaktor publicistiky v TV, neblaze proslul coby lídr politické strany Věci Veřejné.

Syn imunologa Ctirada Johna a redaktorky Boženy Johnová Radek John vystudoval scenáristiku a dramaturgii na pražské FAMU. Třináct let psal pro Mladý svět.

Radka Johna proslavila kniha Memento

Kromě cestopisných reportáží ze Srí Lanky a Tchaj-wanu Radek John publikoval články o narkomanech nebo prostitutkách. Podobným fenoménům se věnuje i ve svých knihách, z nichž nejznámější je Memento přeložené do deseti jazyků.

V roce 1993 Radek John z redakce Madého světa odešel a stal se spoluautorem publicistického pořadu Na vlastní oči, který odhaloval různé politické a finanční kauzy. V TV Nova působil do roku 2009. Deset let byl jako šéfredaktor zodpovědný za relace Snídaně s Novou nebo Občanské judo. Několikrát získal diváckou cenu v anketě TýTý.

John byl krátce ministrem vnitra

Napsal scénáře k filmům Sněženky a machři, Proč? nebo Tankový prapor. Pak Radek John odešel do politiky. Stal se lídrem do té doby neznámé strany Věci Veřejné (VV). V programu zaručoval boj proti korupci nebo vyhubení dinosaurů. Alespoň těch politických.

Se stranou se dostal v roce 2010 do parlamentu i do vlády premiéra Petra Nečase. Krátkou dobu byl Radek John ministrem vnitra. Po kauzách jeho spolustraníků Víta Bárty, Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky se ze strany oddělila platforma Lidem.

Herečku Adamovskou John léta podváděl

Ještě předtím byl Radek John předsedou společnosti Ora Print, jíž spoluzakládal kontroverzní lobbista Roman Janoušek. Společnost opakovaně čelila podezření z finančních podvodů.

Herečka Zlata Adamovská se s Radkem Johnem rozvedla v roce 2010. Napovrch totiž vyplynulo, že má nemanželskou dceru Terezu s podnikatelkou Janou Kadlecovou. Nevěrný manželce měl být i s novinářkou Pavlínou Wolfovou. Se Zlatou Adamovskou má novinář dceru Barbaru a syna Petra.

V červenci 2021 se Radek John oženil s dlouholetou partnerou Markétou Zámyslickou.

 

Články o celebritě

Zpověď Petra Štěpánka (75): SKONČIL JSEM ÚPLNĚ SÁM! Zpověď Petra Štěpánka (75): SKONČIL JSEM ÚPLNĚ SÁM! K 75. narozeninám Petra Štěpánka odvysílá ČT1 dnes po StarDance dokument s názvem Lásky Petra Štěpán... číst článek
Přiznání Petra Štěpánka: PROČ NIKDY NEMĚL DĚTI! Přiznání Petra Štěpánka: PROČ NIKDY NEMĚL DĚTI! Děti má moc rád, osud mu ale vlastní nedopřál. Přesto si oblíbený herec Petr Štěpánek (74) nestěžuje... číst článek
Václav Kopta provětral svůj fotoarchiv: Polonahý a s cigárkem Václav Kopta provětral svůj fotoarchiv: Polonahý a s cigárkem Většině divaček učaroval jako Radek z filmu Sněženky a machři, nyní herec Václav Kopta (58) vytáhl z... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Alexandra Udženija
Alexandra Udženija
zobrazit profil Robin Povšík
Robin Povšík
zobrazit profil Jan Zahradník
Jan Zahradník
zobrazit profil Jaromíra Vítková
Jaromíra Vítková
zobrazit profil Renata Chmelová
Renata Chmelová
zobrazit profil Jaromír Dědeček
Jaromír Dědeček
zobrazit profil Vojtěch Roček
Vojtěch Roček