Josef Laufer

Datum narození: 11. 8. 1939
Datum úmrtí: 20. 4. 2024
Přezdívka: Vostrý
Místo narození: La Rochelle, Francie
Profese: herec, zpěvák, scenárista, režisér, tlumočník, moderátor, textař
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Josef Laufer, který figuruje v seznamech StB, proslul tím, že ani v bazénu neodkládal svůj neodmyslitelný doutník. Třeba ani v sérii Kameňák.

Zpěvák a herec Josef Laufer měl dobrodružství a světoběžnictví nejen v krvi, ale přímo v genech. Syn lékaře Maxima Laufera a zdravotnice Edelmiry Perez de Montañez se narodil ve Francii těsně před vypuknutím 2. světové války, kam se jeho otec přesunul poté, co se angažoval ve španělské občanské válce.

JOSEF LAUFER - MENZEL MU UKRADL ROLI

Lauferovy předky vyvraždili nacisti

Až do roku 1947 žila rodina v Anglii, takže do své domoviny se Josef Laufer poprvé podíval až v osmi letech (nikdo z rodiny už ale v Československu nežil, on měl po tatínkoví židovské předky, všechny mu vyvraždili nacisti). Když Josef Laufer dospěl, hodně cestoval a rád předváděl kaskadérské kousky.

S divadlem Josef Laufer začínal na vojně na Slovensku, kde založil ochotnický soubor. Po základní službě studoval DAMU a hostoval v pražském divadle ABC. Později působil v Semaforu. Vystupoval jako zpěvák se skupinou Golem.

Josef Laufer byl hvězdou Kameňáku

Natáčel doma i v zahraničí (kde ostatně působil i jako televizní režisér). Hrál v muzikálech Pokrevní bratři, Hamlet, Galileo, Jekyll a Hyde. Z českých filmů, v nichž se Josef Laufer objevil, jsou nejznámější komedie Zdeňka Trošky Kameňák 1-5, dále seriál Cirkus Humberto či film Zuřivý reportér.

Několik měsíců také pobýval na Kubě jako tlumočník španělštiny, kterou se naučil od matky. V roce 1968 emigroval jeho mladší bratr Allan. Josef Laufer zůstal a oženil se s kostýmní výtvarnicí Irenou Greifovou (narodila se jim dcera Ester).

Laufer písní oslavoval agenta StB

Do širšího povědomí se Josef Laufer zapsal také tím, že v roce 1976 nazpíval oslavnou píseň na agenta StB Pavla Minaříka, který plánoval vyhodit do povětří Radio Svobodná Evropa v Mnichově. Zpíval v ní o Minaříkovi jako "o statečném chlapíkovi" a "našem kapitánovi", který "přidal blankytu do křídel míru, do pupku hadího hrábl a sedm let vypájel prolhanou žluč..."

Josef Laufer také figuruje na seznamu spolupracovníků StB, a to jako důvěrník pod krycím jménem Vostrý.

O JOSEFU LAUFEROVI ČTĚTE ZDE>>

Herci a zpěvákovi Josefu Lauferovi v březnu 2020 selhalo srdce a upadl do komatu.

V prosinci 2022 zemřela jeho manželka.

Herec Josef Laufer zemřel 20. dubna 2024.

 

Články o celebritě

Pozůstalí po Josefu Lauferovi (†84): Vymazali z parte slavného syna! Pozůstalí po Josefu Lauferovi (†84): Vymazali z parte slavného syna! Na parte Josefa Laufera (†84) je přes 16 jmen, ale jedno tam chybí. Zpěvákův nevlastní syn Karel Gre... číst článek
Josef Laufer (†84): Poslední fotka jeho života Josef Laufer (†84): Poslední fotka jeho života Chodí kolem ní po špičkách! Poslední fotograf, který měl Josefa Laufera (†84) v ateliéru, byl Miloš ... číst článek
Dcera Ester o posledních letech života zpěváka Laufera (†84): Když se otáčel, měla jsem naději  Dcera Ester o posledních letech života zpěváka Laufera (†84): Když se otáčel, měla jsem naději Ve věku 84 let zemřel oblíbený zpěvák Josef Laufer. Poslední roky života bohužel prožil v nemocnici ... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Edward Redmayne
Edward Redmayne
zobrazit profil Yvetta Blanarovičová
Yvetta Blanarovičová
zobrazit profil Benedict Cumberbatch
Benedict Cumberbatch
zobrazit profil Jan Skopeček
Jan Skopeček
zobrazit profil Elliot Page
Elliot Page
zobrazit profil Eliška Jansová
Eliška Jansová
zobrazit profil Jiří Langmajer
Jiří Langmajer
zobrazit profil Lily Collins
Lily Collins