Jan Kanyza

Datum narození: 25. 10. 1947
Místo narození: Lipník nad Bečvou
Profese: herec, dabér a malíř
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Jan Kanyza je skvělý dabér. Svůj hlas propůjčil George Clooneymu. Kromě své profese se věnuje ještě malířství a fotografování.

Jan Kanyza se jako malý kluk učil hrát na různé hudební nástroje, jako jsou klavír, saxofon a klarinet. Po gymnáziu vystudoval herectví na pražské DAMU. Jeho profesorem byl Miloš Nedbal, který si ho velmi pochvaloval. Jan Kanyza během své bohaté herecké kariéry vystupoval na v různých divadlech. Stálému angažmá se bránil; nechtěl nikde zůstat příliš dlouho.

JAN KANYZA – KDO BYL AGENT HONZA?

Před filmovou kamerou se Jan Kanyza poprvé mihl při natáčení romantického rodinného filmu Malé letní Blues (1967) a posléze v komedii Utrpení mladého Boháčka (1969) s Pavlem Landovským a Stellou Zázvorkovou v hlavních rolích. Záhy se stal vyhledávaným herecem, který bez problému střídá kladné a záporné postavy, takže natočil desítky televizních filmů a řadu seriálů: 30 případů majore Zemana, Případ pro zvláštní skupinu, Hříchy pátera Knoxe, Hospoda, Ordinace v růžové zahradě, Expozitura, Kriminálka Staré město.

Hlavní roli si Jan Kanyza zahrál v komedii Zlatá slepice (1980) po boku Taťjany Medvecké, ve sci-fi příběhu Kam zmizel kurýr (1981) či v dobrodružném snímku Tajemství staré půdy (1984) s Milošem Kopeckým. Jednu z ústředních postav ztvárnil v historickém dramatu Jménem krále (2009), a to společně s Karlem Rodenem, Janem Dolanským, Klárou Issovou, Davidem Prachařem a Lukášem Vaculíkem.

Charizmatický Jan Kanyza je skvělý dabér. Svůj podmanivý hlas propůjčil řadě herců, například jsou to George Clooney a Michele Placido. Kromě herectví se věnuje malířství. Své obrazy vystavoval nejen v České republice, ale též v USA, Německu, ve Francii nebo ve Švédsku. Také ilustruje knížky. Jeho koníčkem je fotografování.

Jan Kanyza má s manželkou Žofií dceru Báru.

VŠE O JANU KANYZOVI NAJDETE ZDE

 

Další Herci

zobrazit profil Romana Goščíková
Romana Goščíková
zobrazit profil Kateřina Sedláková
Kateřina Sedláková
zobrazit profil Simona Stašová
Simona Stašová
zobrazit profil Václav Knop
Václav Knop
zobrazit profil Sophia Loren
Sophia Loren
zobrazit profil Cristiano Donati
Cristiano Donati
zobrazit profil Klára Jerneková
Klára Jerneková
zobrazit profil Lukáš Vaculík
Lukáš Vaculík