Oscar Pistorius

Datum narození: 22. 11. 1986
Přezdívka: Oz
Místo narození: Sandton, Johannesburg
Váha: 81 kg
Výška: 184 cm
Profese: tělesně postižený atlet
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Oscar Pistorius je jihoafrický tělesně postižený atlet, pětinásobný medailista z paralympijských her a majitel stříbra ze štafety na MS v atletice 2011.

Oscar Pistorius se narodil s vrozenou vadou dolních končetin. Tato vada - aplázie fibuly, je případ, kdy se dítě narodí bez lýtkových kostí. Kvůli tomu Oscar Pistorius ve věku necelého jednoho roku podstoupil amputaci nohou pod koleny. Na střední škole se přesto věnoval sportům jako ragby, vodní pólo nebo tenis. Největších úspěchů ale dosáhl v atletice, kde má mezi paralympioniky podobné běžecké renomé, jako Usain Bolt mezi zdravými sportovci.

Na paralympijských hrách v Aténách v roce 2004 vybojoval Oscar Pistorius bronz v běhu na 100 metrů a zlato na 200 metrů. Na mistrovství světa v atletice v roce 2011 závodil mezi zdravými. Byl součástí stříbrné jihoafrické štafety na 4 x 400 metrů. Ale hlavně: byl prvním hendikepovaným sportovcem, který závodil mezi zdravými. V roce 2008 na paralympiádě v Pekingu posbíral tři zlata z 100, 200 a 400 metrů. Na poslední vytvořil nový světový rekord 47,49 vteřiny. 

Před LOH v Pekingu Oscar Pistorius prohlásil, že se chce kvalifikovat na své nejsilnější trati 400 metrů. Mezinárodní atletická federace IAAF mu v tom původně chtěla zabránit. Obávala se jak rizika, které běžec s protézami může představovat v soubojích na atletické dráze, tak toho, že použité protézy Oskaru Pistoriusovi přinášejí ve skutečnosti ve srovnání s lidskýma nohama výhodu. Oscar Pistorius si ale vybojoval právo usilovat o účast na olympiádě u Mezinárodní sportovní arbitráže v Lausanne. Nedokázal však splnit kvalifikační limit a nebyl nominován ani do štafetového týmu.

Dne 14. února 2013 zastřelil ve svém domě v Pretorii svou přítelkyni, modelku a absolventku práv Reevu Steenkampovou. Podle prvních zpráv se tak mohlo stát omylem, kdy ženu považoval za lupiče, policie však tuto verzi nepotvrdila. Oscar Pistorius byl ihned vzat do vazby a následně obviněn z úkladné vraždy. Dne 22. února 2013 ho soud propustil na kauci ve výši jednoho milionu jihoafrických randů, tedy v přepočtu více než dvou milionů korun. Oscar Pistorius se ale nesměl vrátit do svého domu ani mluvit se svědky. Musel odevzdat cestovní pas a zbraně a dvakrát týdně se hlásit policii. Soud začal v březnu 2014 a v říjnu mu za zabití z nedbalosti vyměřil pětiletý žalář. Obvinění z vraždy tak výrazně přehodnotil v jeho prospěch.

 

Články o celebritě

V Praze běžel nový Pistorius. Odpykal si trest za kokain, porazil Masláka V Praze běžel nový Pistorius. Odpykal si trest za kokain, porazil Masláka Druhým nejlepším časem na českém území ozdobil Memoriál Josefa Odložila americký handicapovaný běžec... číst článek
Odvolací soud zdvojnásobil Pistoriusovi trest: Sbohem za 13 let... Odvolací soud zdvojnásobil Pistoriusovi trest: Sbohem za 13 let... Šance, že se v nějakém jihoafrickém žaláři potká s uprchlým českým mafiánem Krejčířem a znovu si čut... číst článek
Soud výrazně zvýšil trest pro Pistoriuse: 13 let za vraždu přítelkyně Soud výrazně zvýšil trest pro Pistoriuse: 13 let za vraždu přítelkyně Slavný handicapovaný atlet Oscar Pistorius byl nově odsouzen za vraždu přítelkyně na 13 let a pět mě... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Martin Straka
Martin Straka
zobrazit profil Petr Hubáček
Petr Hubáček
zobrazit profil Martin Zeman
Martin Zeman
zobrazit profil Diego Maradona
Diego Maradona
zobrazit profil Radim Šimek
Radim Šimek
zobrazit profil Jamie Vardy
Jamie Vardy
zobrazit profil David Rittich
David Rittich