José Mourinho

Datum narození: 26. 1. 1963
Přezdívka: Special One
Místo narození: Setúbal
Výška: 174 cm
Profese: fotbalový trenér
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

José Mourinho je portugalský fotbalový trenér. V minulosti sbíral úspěchy s kluby FC Porto, Inter Milán nebo Real Madrid. V současnosti trénuje Chelsea FC.

José Mário dos Santos Félix Mourinho je kontroverzní trenér známý svou upřímností, arogancí i skvělými trenérskými schopnostmi. Vystudoval technickou univerzitu v Lisabonu, konkrétně sportovní vědy a chtěl se stát profesionálním fotbalistou. Kopačky však brzy pověsil na hřebík, protože na vyšší mety nedokázal dosáhnout kvůli mnoha nedostatkům, převážně fyzickým.

José Mourinho svou trenérskou kariéru začínal na lavičce portugalského klubu SL Benfica v roce 2000, sezonu 2001/02 strávil v UD Leiria. V roce 2002 se dostal na lavičku FC Porto a začaly úspěchy. Celkem získal osm ligových titulů se čtyřmi různými týmy.

FC Porto (2×), se kterým José Mourinho vyhrál i pohár UEFA a Ligu mistrů. Chelsea FC (3×), která po celou dobu jeho působení v letech 2004-07 neprohrála na domácím hřišti ani jeden zápas. Inter Milán (2×), se kterým také zvítezil v Lize mistrů. A Real Madrid (1×), se kterým získal také španělský Superpohár.

José Mourinho si proti sobě poštval v sezóně 2012/13 některé hráče Realu v čele s brankářskou ikonou Ikerem Casillasem, kterého přestal stavět do základní sestavy. Po odchodu z Realu byl 3. června 2013 oficiálně potvrzen jeho návrat do londýnského celku Chelsea FC. 

José Mourinho podepsal smlouvu s londýnským klubem na 4 roky. V klubu nahradil španělského trenéra Rafaela Beníteze. Kromě dalšího titulu a posazením českého brankáře Petra Čecha na lavičku, na sebe upozornil hádkou s krásnou klubovou lékařkou Evou Carneiro.

José Mourinho má lásku k fotbalu v rodině. Jeho otec je bývalý fotbalový brankář a díky jednomu startu i portugalský reprezentant Félix MourinhoJeho manželkou je od roku 1989 Tami Mourinho, se kterou má dceru Matilde a a syna José Mária Jr.

 

Články o celebritě

Nadšený Mourinho o Navrátilové: Nevěděl jsem, že mě zná! Co mu řekla? Nadšený Mourinho o Navrátilové: Nevěděl jsem, že mě zná! Co mu řekla? Ona mě zná! Jako malý tenisový fanoušek se u instagramového příspěvku rozplýval José Mourinho nad se... číst článek
Čech má nové angažmá, znovu se sešel s Mourinhem. V „týmu“ další legendy Čech má nové angažmá, znovu se sešel s Mourinhem. V „týmu“ další legendy Česká diplomacie se prosazuje. Alespoň ta fotbalová. Poté, co byl předseda FAČR Petr Fousek jako prv... číst článek
Konec chaosu? Nagelsmann vyhazov nečekal. Vedení jeho odchod plánovalo Konec chaosu? Nagelsmann vyhazov nečekal. Vedení jeho odchod plánovalo Mnichovem otřásla bomba. Naštěstí ale jen ta fotbalová. Spojení Julian Nagelsmann a Bayern je velmi ... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Martin Nešpor
Martin Nešpor
zobrazit profil Lenka Šmídová
Lenka Šmídová
zobrazit profil Jan Zabystřan
Jan Zabystřan
zobrazit profil Martin Škrtel
Martin Škrtel
zobrazit profil Luděk Pernica
Luděk Pernica
zobrazit profil David Sklenička
David Sklenička
zobrazit profil Veronika Havlik
Veronika Havlik
zobrazit profil Petr Švancara
Petr Švancara