Petr Čech

Datum narození: 20. 5. 1982
Místo narození: Plzeň
Profese: fotbalový brankář
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Petr Čech je jedním z nejlepších fotbalových brankářů na světě a držitelem mnoha trofejí a různých ocenění. Je neodmyslitelně spojen s londýnskou Chelsea i českou reprezentací.

Petr Čech až do roku 2002 působil v České republice. Jeho kariéra začala v roce 1989 v plzeňské Viktorce. Přestoupil a hrál jednu sezonu v Blšanech, odtud pak pokračoval do pražské Sparty, kde měl možnost poprvé okusit atmosféru milionářské Ligy Mistrů. Kvůli jeho skvělým výkonům bylo jasné, že ve Spartě dlouhou dobu nepobude. Dařilo se mu i v reprezentaci, a proto se o něj začaly zajímat i ty nejprestižnější týmy jako například Arsenal, nebo FC Barcelona. Petr Čech se ale rozhodl ještě s přestupem do jednoho z velkoklubů  počkat a radši zvolil méně známý tým Stade Rennes, kde měl jistotu, že bude brankářskou jedničkou. Zde působil v letech 2002 - 2004.

PETR ČECH A RAZÍTKO Z ANGLIE

Poté si ho vyhlídla londýnská Chelsea FC, kde za něj majitel Roman Abramovič dal přes půl miliardy korun. Nutno říci, že se mu to opravdu vyplatilo. Petr Čech se kvůli zranění brankářské jedničky Carla Cuddiciniho dostal ihned po svém příchodu do brány a svou šanci stoprocentně využil. Stal se brankařskou jedničkou a nepostradatelnou oporou svého týmu.

V roce 2006 jeho kariéru zastavilo těžké zranění hlavy, které si přivodil v jednom z ligových zápasů proti Readingu. Při střetu s protihráčem Stephenem Huntem utrpěl Petr Čech frakturu lebky, byl ihned převezen do nemocnice, kde ho následně operovali. Zranění vyvolalo veliký rozruch u médií, ale i  u celého fotbalového světa. Někteří trenéři se dokonce dovolávali zpřísnění pravidel o posuzování povoleného kontaktu s brankařem.

PETR ČECH - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

Petr Čech už týden po propuštění z nemocnice, začal lehce trénovat, ale musel si dávat pozor, aby svůj návrat příliš neuspěchal. Na hřiště se dostal po tříměsíční pauze v lednu 2007 v zápase proti Liverpoolu, tehdy poprvé nastoupil se speciálně upravenou ragbistickou helmou, kterou nosí dodnes. Musí na ní mít dokonce speciální povolení od fotbalového svazu. Přestože první zápas po návratu prohrál, tak následně více než 800 minut neinkasoval. Získal dokonce ocenění pro hráče měsíce Barclay Premier League, za 8 odchytaných zápasů bez inkasovaného gólu.

Za svou kariéru Petr Čech získal mnoho vítězných trofejí a různých ocenění. K největším hráčským úspěchů patří určitě titul vítěze Ligy Mistrů z roku 2012 a finále Ligy Mistrů 2008. Hned třikrát se stal vítězem anglické Premier League a to v letech (2005, 2006, 2010). Je také mistrem Evropy hráčů do 21 let z roku 2002. V seniorské reprezentaci zatím na mistrovský titul stále čeká, jeho největším úspěchem byl třetí místo z EURA 2004 v Portugalsku.

V individuálních úspěších byl Petr Čech několikrát vyhlášen jako nejlepší brankář Ligy Mistrů. Je také držitelem rekordu v Premier League v počtu vychytaných nul v jedné sezóně. V roce 2005 byl na prvním místě v anketě IFFHS o nejlepšího brankáře světa pro tento rok. České ankety už několik let většinou ovládá. Už pětkrát byl zvolen majitelem Zlatého míče, pro nejlepšího českého fotbalistu a třikrát se stal fotbalistou roku ČR. V březnu 2016 byl Petr Čech vyhlášen fotbalistou roku 2015.

Bývalý fotbalový brankář Petr Čech v roce 2022 po třech letech skončil ve funkci poradce technického a sportovního úseku Chelsea. Rozhodl se tak sám po změně majitele klubu. Od ruského oligarchy Romana Abramoviče odkoupilo Blues konsorcium zastoupené americkým byznysmenem Toddem Boehlym.

O PETRU ČECHOVI ČTĚTE ZDE>>

V roce 2003 se za něj provdala dlouholetá přítelkyně Martina Dolejšová, se kterou se seznámil na Sportovním gymnáziu v Plzni. V roce se jim narodila první dcera Adéla (2008) a o rok později ještě syn Damián (2009). Společně s rodinou a labradorem Maxem žije v domku nedaleko Londýna.

PETR ČECH MÁ MOZEK V BUBNU

 

Články o celebritě

Další Sportovci

zobrazit profil Petr Holík
Petr Holík
zobrazit profil Milan Baroš
Milan Baroš
zobrazit profil Fabian  Cancellara
Fabian Cancellara
zobrazit profil Natália Molchanová
Natália Molchanová
zobrazit profil Zbyněk Michálek
Zbyněk Michálek
zobrazit profil Dominik Kubalík
Dominik Kubalík
zobrazit profil Andy Murray
Andy Murray
zobrazit profil Jana Novotná
Jana Novotná