Thibaut Courtois

Thibaut Courtois

Datum narození: 11. 5. 1992
Místo narození: Bree, Belgie
Výška: 199 cm
Profese: fotbalový brankář
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Thibaut Courtois je belgický fotbalový brankář, který v současné době působí v klubu Atlético Madrid, kde je na hostování z anglického týmu Chelsea FC.

Thibaut Courtois, celým jménem Thibaut Nicolas Marc Courtois, se narodil 11. května 1992 v belgickém městě Bree, kde také začal svou fotbalovou kariéru. Začal v pěti letech jako levý obránce v místním klubu Bilzen V.V. Po dvou letech se dostal do mládežnické akademie Racing Genk, kde se z něj stal brankář. Svůj seniorský debut v dresu Genku zažil 17. dubna 2009 proti Gentu ve věku 16 let a 341 dní. V sezoně 2010/11 se stal klíčovým článkem pozdějšího ligového mistra. Ve 40 ligových utkání obdržel jen 32 branek a připsal si 14 čistých kont. Získal ocenění pro nejlepšího golmana roku i nejlepšího hráče roku mužstva Genk. 

V červenci 2011 se Thibaut Courtois stal hráčem anglické Chelsea FC, která ho ale obratem poslala na hostování do Atlética Madrid. Courtois se stal okamžitě oporou týmu a jasnou jedničkou. V sezoně 2013/14 se díky jeho výkonům stal z Atlética vítěz Primera División a tím to neskončilo. V Lize mistrů postoupilo Atlético do semifinále, kde se střetlo s Chelsea, Thibautovým mateřským klubem. Ve smlouvě o hostování měl klauzuli, že proti Chelsea ve vzájemných zápasech nenastoupí. Nakonec po dohodě v semifinále nastoupil a pomohl Chelsea vyřadit po výsledcích 0:0 v Madridu a 3:1 v Londýně. Ihned se začalo spekulovat o tom, že kouč Mourinho počítá s tím, že Courtois v blízké budoucnosti nahradí v brance Chelsea Petra Čecha.

Thibaut Courtois je v seniorské reprezentaci Od roku 2011. Jeho konkurenti na brankářském postu jsou Simon Mignolet a Jean-François Gillet. Courtois bere konkurenci velmi vážně a potvrdil to svou ostrou reakcí na nevinné prohlášení liverpoolského brankáře Mignoleta z jednoho rozhovoru. V něm se nechal slyšet, že má ambice tvrdě pracovat, aby si zasloužil své místo v národním týmu. Courtois poté Mignoletovi vzkázal, aby zůstal trpělivý a uctivý. 

 

Články o celebritě

Další Sportovci

zobrazit profil Jaromír Blažek
Jaromír Blažek
zobrazit profil Vavřinec Hradilek
Vavřinec Hradilek
zobrazit profil Jaroslav Bednář
Jaroslav Bednář
zobrazit profil Petra Hynčicová
Petra Hynčicová
zobrazit profil Mohamed Salah
Mohamed Salah
zobrazit profil David Pastrňák
David Pastrňák
zobrazit profil Jan Kolář
Jan Kolář
zobrazit profil Martin Škrtel
Martin Škrtel