Theodor Gebre Selassie

Datum narození: 24. 12. 1986
Místo narození: Třebíč
Váha: 70 kg
Výška: 183 cm
Profese: fotbalový obránce

Související celebrity

Životopis

Theodor Gebre Selassie je pravý fotbalový obránce, který kope v národním dresu a v německé bundeslize. Běhá rychle, má cit pro hru a je velmi dobře silově i technicky vybavený. Jeho fotbalové začátky přitom vůbec nebyly lehké.

Theodor Gebre Selassie se české matce a etiopskému otci narodil  v Třebíči na Štědrý den roku 1986. Jaký to byl dárek od Ježíška, se ukázalo později.

Fotbal začal Theodor Gebre Selassie hrát ve Velkém Meziříčí, pak za Jihlavu. Když se zdálo, že zakotví v jejím A týmu, poslali ho zpět tam, co začínal. Rok musel čekat, než se do Jihlavy na dvě sezóny vrátil. Pak už to šlo ráz naráz. V roce 2007 přestoupil do Slavie Praha a dvakrát za sebou s ní získal titul.

Koupil ho Slovan Liberec a i s ním v roce 2012 slavil první místo v lize. V ročníku 2011/12 dal za Liberec jako obránce 5 gólů. Následoval přestup do německého Werderu Brémy, v němž získal smlouvu do roku 2018.

V reprezentaci se Theodor Gebre Selassie stal prvním českým hráčem tmavé pleti. Hrál už v roce 2001 za jednadvacítku. Od roku 2011 má pevné místo v seniorském národním týmu. Vyřazení Česka na mistrovství Evropy v následujícím roce nedokázal zabránit.

Poprvé za národní tým skóroval hlavou proti Maltě v říjnu 2012, našel si centr Davida Limberského. Nebezpečné pro soupeře jsou centry, které Theodor Gebre Selassie posílá do vápna, když se mu podaří po straně uniknout.
V národním týmu býval více vytížený, než mu vyrostla konkurence. Trenér Pavel Vrba na jeho postu zkoušel před Eurem 2016 Pavla Kadeřábka z německého Hoffenheimu a Ondřeje Zahustela ze Sparty.

Theodor Gebre Selassie je ze sportovní rodiny. I jeho sestra Anna Gebre Selassie reprezentuje Česko v házené. Od roku 2005 má Theodor Gebre Selassie partnerku Leonu. Po deseti letech se vzali, to už byl na světě syn Noe.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Marek Šindler
Marek Šindler
zobrazit profil Jaromír Kudera
Jaromír Kudera
zobrazit profil Petr Zámorský
Petr Zámorský
zobrazit profil Jaroslav Šilhavý
Jaroslav Šilhavý
zobrazit profil Michal Špit
Michal Špit
zobrazit profil Olda Bražina
Olda Bražina
zobrazit profil Matěj Stránský
Matěj Stránský