J. K. Rowling

Datum narození: 31. 7. 1965
Přezdívka: Jo
Místo narození: Yate, Anglie
Profese: spisovatelka
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Jako chudá matka na sociálních dávkách napsala příběh, který z ní udělal multimilionářku a jednu z nejslavnějších světových spisovatelek.

Vlastní jménem se jmenovala jen Joanne Rowling, ale vydavatelé vyžadovali jméno ze dvou iniciál, a tak přijala ještě prostřední jméno Kathleen po babičce. Na knihách se pak objevila jako J. K. Rowling. Sama si ale vždycky říkala prostě „Jo“.

Na naléhání rodičů studovala francouzštinu. Po ročním studijním pobytu ve Francii se vrátila do Anglie a pracovala u Amnesty Internacional, později jako sekretářka. Nápad na děj Harryho Pottera dostala ve vlaku z Manchesteru do Londýna. V té době se stěhuje do Portugalska, aby zde vyučovala angličtinu a pozná tu reportéra Jorga Arantese. Stráví spolu v manželství léta 1992 – 1995 a narodí se jim dcera. Už v roce 1994 se J. K. Rowling vrátila i s dcerou do Edinburgu. Je nezaměstnaná a žije v garsonce ze sociálních dávek. Během posedávání po kavárnách sepíše první díl knihy. Harry Potter a Kámen mudrců jí změní život.

Její rukopis nakonec přijalo nakladatelství Bloomsbury a v roce 1997 dostala největší stipendium pro dětské autory -  8000 liber od nadace Scottish Arts Council. Začíná psát další díly a její sláva stoupá i v mezinárodním měřítku. Stává se jednou z nejbohatších žen světa.  V roce 2000 je na 24. místě nejlépe placených lidí světa podle magazínu Forbes a v ten samý čas vychází česká verze Harryho Pottera u nás. Potterománie se nemohla vyhnout ani nečtenářům. Všech sedm dílů bylo zfilmovaných pod bedlivým dohledem Rowlingové a z obsazených herců (třeba Emma Watson, Robert Pattinson) se staly světové celebrity.

Kromě sedmi dílů o mladém čaroději (a J. K. Rowling prohlásila, že více jich nikdy nebude), napsala i tři doprovodné knihy, které se objevují v příběhu Harryho Pottera - Famfrpál v průběhu věků, Fantastická zvířata a kde je najít a Bajky barda Beedlyho. Ve snaze odprostit se od dětské literatury, napsala v roce 2012 román Prázdné místo a pod pseudonymem Robert Galbraith v roce 2013 detektivku Volání kukačky. Dokud se ovšem neprozradilo, že autorkou detektivky je J. K. Rowling, byly prodeje nevýrazné a několik nakladatelství ji předtím dokonce i odmítlo. Po vyzrazení se jí však jen za první týden prodalo 18 000 výtisků.

Kromě rodinného života (od roku 2001 je vdaná za Neila Murraye a má další dvě děti) se zabývá i charitativní činnosti a to hlavně formou věnování výtěžků z knih. Knihy jí ale přinášejí i starosti. Třeba v podobě soudních sporů. Nejznámější je nařčení od Nancy Stoufferové, která veřejně prohlásila, že Harry Potter vychází z knih, které napsala v 80. letech a J. K. Rowling je částečně převzala. Soud nakonec rozhodl ve prospěch J. K. Rowling.

 

Články o celebritě

Další Spisovatelé

zobrazit profil Edgar Allan Poe
Edgar Allan Poe
zobrazit profil René Decastelo
René Decastelo
zobrazit profil Michal Šanda
Michal Šanda
zobrazit profil Arnošt Goldflam
Arnošt Goldflam
zobrazit profil Kateřina Procházková
Kateřina Procházková
zobrazit profil Radka Třeštíková
Radka Třeštíková
zobrazit profil Ferdinand Peroutka
Ferdinand Peroutka
zobrazit profil Karel Čapek
Karel Čapek