Irena Obermannová

Datum narození: 17. 4. 1962
Přezdívka: Viewegh v sukni
Místo narození: Praha
Profese: Spisovatelka
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Irena Obermannová získala popularitu knihou Deník šílené manželky, v níž se vypsala z rozpadu manželství. Mediální pozornost si však vysloužila zejména titulem Tajná kniha, ve kterém popisuje svůj milenecký vztah s Václavem Havlem.

Irena Obermannová vystudovala scenáristiku a dramaturgii na pražské FAMU. Po škole psala pohádky pro Český rozhlas a následně dostala možnost pracovat jako dramaturgyně dokumentární tvorby na České televizi. Byla šťastná, vdala se a s manželem měla dvě děti.

Manželství se ale po nějaké době rozpadlo a Irena Obermannová se rozhodla napsat knihu Deník šílené manželky, kde se vypisuje z rozpadu manželství, ale tak nějak pozitivně, humorně  s novou životní energií. Kniha zaznamenala obrovský úspěch a v literárních kruzích se jí začalo přezdívat Viewegh v sukni. Další knihy na sebe nenechaly dlouho čekat a Irena Obermannová se stala uznávanou a velmi úspěšnou spisovatelkou.

Největší mediální pozornost přitáhla svým třináctým titulem Tajná kniha. Irena Obermannová zde deníkovou formou zaznamenává svůj milostný vztah se stárnoucím českým prezidentem Václavem Havlem . V knize jsou mimo jiné zajímavé i zvolené přezdívky hlavních protagonistů. Prezident je přezdívaný jako Největší Čech, Obermannová vystupuje jako Nejhezčí česká spisovatelka. Když kniha vyšla, ženatý Václav Havel vztah s Obermannovou popřel, ona se nějaký čas nechtěla k věci vyjadřovat a po jeho smrti v médiích uvedla, že jde o autentický deník a že ji bývalý prezident velmi zklamal. Označila ho dokonce za sraba a za největší zklamání. Zatímco ex milenec jí svou reakcí tedy nepotěšil, radost může mít Irena Obermannová naopak z autorských honorářů za prodej Tajné knihy a jejího pokračování Panoptikum české,  které autorku katapultovaly mezi milionářky.

Z manželství s hudebníkem Danielem KohoutemIrena Obermannová dvě dcery: Bereniku Kohoutovou, která je herečkou a zpěvačkou a režisérku Rozálii Kohoutovou.

Dílo:

- Frekvence tygra (1996)
- Deník šílené manželky (1998)
- Divnovlásky (2000)
- Ženské pohyby (2001)
- Příručka pro neposlušné ženy (2003)
- Matky to chtěj taky (2004)
- Nezavěšujte se (2005)
- Deník šílené milenky (2006)
- V pěně (2007)
- Normálmí zázraky (2008)
- Láska jako Řím ( 2009 )
- Moje duše na cibulce (2011)
- Tajná kniha (2011)
- Život je ples I.,II., (2012)
- Vznášedlo (2012)
- Panoptikum české (2012)                                                                                             

- Dopisy Kafkovi (2013)

 

Články o celebritě

Rozjetý mejdan ve Studiu DVA! Krausová řádila v posteli i laškování Štabrňáka a Adamovské Rozjetý mejdan ve Studiu DVA! Krausová řádila v posteli i laškování Štabrňáka a Adamovské Tolik hereckých hvězd pohromadě se už dlouho nesešlo. Staří dobří přátelé a kolegové společně a ve v... číst článek
Problémy na natáčení Bereniky Kohoutové: Domů musela v županu! Problémy na natáčení Bereniky Kohoutové: Domů musela v županu! Berenika Kohoutová (32) si umí poradit! Když se jí na začátku týdne protáhlo natáčení a ona už v let... číst článek
Hanbaté fotky slavných »šedesátek«: Co vzkázala Cajthamlová a plastický chirurg Měšťák? Hanbaté fotky slavných »šedesátek«: Co vzkázala Cajthamlová a plastický chirurg Měšťák? Když se spisovatelka Irena Obermannová u příležitosti svých 61. narozenin nerozpakovala ukázat svým ... číst článek

Další Spisovatelé

zobrazit profil Benjamin Kuras
Benjamin Kuras
zobrazit profil Ljuba Štíplová
Ljuba Štíplová
zobrazit profil Umberto Eco
Umberto Eco
zobrazit profil Jiří Padevět
Jiří Padevět
zobrazit profil Bára Nesvadbová
Bára Nesvadbová
zobrazit profil Karel Čapek
Karel Čapek