Zuzana Šavrdová

Zuzana Šavrdová

Datum narození: 6. 6. 1945
Datum úmrtí: 31. 3. 2011
Místo narození: Praha
Profese: herečka
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Dlouholetá partnerka Josefa Somra byla sama talentovanou, i když méně známou herečkou. Působila zejména na prknech Národního divadla.

Herectví měla Zuzana Šavrdová v krvi. Její otec, Zděnek Šavrda, byl dlouholetým členem činohry Národního divadla a její matka, Jana Mikulová, byla loutkoherečkou. Zuzana ale původně chtěla být tanečnicí, a tak navštěvovala baletní přípravku Národního divadla. Tak se poprvé dostala ke hraní a v roce 1954 si zde ve svých devíti letech zahrála v pohádce Sůl nad zlato. Maturovala na gymnáziu v roce 1962 a pokrčovala na Pražské konzervatoři studem tance, které ale nedokončila. Ještě jako studentka konzervatoře debutovala ve slavném filmu Starci na chmelu v roli jedné ze studentek.
V letech 1964 - 1966 působila Šavrdová v činoherní skupině Uměleckého souboru ministerstva vnitra. Potom se dostala do Hudebního divadla Karlín, kde vystupovala jako sólistka až do roku 1972. V té době také hostovala v Národním divadle (například  v představeních Naši furianti nebo Hadrián z Římsů). Byla tak talentovaná, že netrvalo dlouho a od srpna roku 1972 působila jako stálá členka činohry Národního divadla a udržela se tam až do své smrti. 
Po Starcích na chmelu přišli i další filmové, třebaže malé, role. V roce 1969 dostala Šavrdová možnost ztvárnit větší roli ve filmu Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc? podle předlohy Josefa Škvoreckého. Další významnější roli ztvárnila ve filmu Nezralé maliny z roku 1980, ale do Sametové revoluce se ve filmech objevovala jen málo. Po ní však následoval obrat a zahrála si například v komedii Ro(c)k podvraťáků, Sněženky a machři po 25 letech, nebo v českém filmovém dramatu Hlídač č. 47 po boku Karla Rodena. Naposledy se objevila v roce 2009 ve filmu Kawasakiho růže.

Zuzana Šavrdová byla dlouholetou partnerkou herce Josefa Somra a přes i to, že spolu žili mnoho let, se nikdy nevzali. Tvořili milující a šťastný pár. V únoru 2011 Šavrdová veřejnosti prozradila, že má rakovinu a o měsíc později nemoci podlehla. Na poslední rozloučení s talentovanou herečkou přišla spousta kolegů z branže, například Eliška Balzerová nebo Miluše Šplechtová. Rok po smrti Zuzany se Josef Somr oženil s její sestrou Jaroslavou Šavrdovou.

 

Další Herci

zobrazit profil Thomasin McKenzie
Thomasin McKenzie
zobrazit profil Tessa Thompson
Tessa Thompson
zobrazit profil Khan Bonfils
Khan Bonfils
zobrazit profil Matthew Perry
Matthew Perry
zobrazit profil Anna Dvořáková
Anna Dvořáková
zobrazit profil Jiří Maryško
Jiří Maryško
zobrazit profil Vlastimil Bedrna
Vlastimil Bedrna