Andy Murray

Datum narození: 15. 5. 1987
Místo narození: Glasgow, Skotsko
Váha: 84 kg
Výška: 190 cm
Profese: tenista
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Andy Murray je britský profesionální tenista, olympijský šampion a vítěz dvou Grand Slamů. Dva roky ho trénoval bývalý česko-americký tenista Ivan Lendl.

Andy Murray se narodil 15. května 1987 v Glasgow, ale vyrůstal v maloměstě Dunblane. Má o rok staršího bratra. Jeho matka Judy Murray je bývalá tenisová trenérka a kapitánka britského fedcupového družstva. Andyho přivedla k tenisu, když mu byly pouhé 3 roky. Navštěvoval místní školu, kde zažil tragickou událost. V roce 1996 spáchal 43letý muž ve škole v Dunblane masakr, při kterém zastřelil 16 prvňáčků a jednu učitelku. Murray potřeboval několik let, aby se s touto hrůznou zkušeností vypořádal.

Andy Murray je profesionálem od roku 2005 a nejvyššího umístění dosáhl 17. srpna 2009, kdy byl na 2. příčce. Je vítězem US Open (2012) a Wimbledonu (2013). Na Australian Open došel třikrát do finále, ale nikdy neuspěl. Dále získal zlato v singlu na LOH v Londýně (2012). Pětkrát odešel z grandslamového finále poražen, a to na US Open 2008, na Australian Open 201020112013 a ve Wimbledonu 2012. Z toho třikrát jej přehrál Roger Federer a dvakrát Novak Djokovič.

Andy Murray se pustil do překvapivé spolupráce s bývalým česko-americkým tenistou a vítězem Davis Cupu Ivanem Lendlem. Pod ním dokázal zvítězit ve Wimbledonu, což česká hvězda nikdy nedokázala. Dvojice se rozešla po dvou letech a nyní Murrayho trénuje někdejší světová jednička Amélie Mauresmo.

Andy Murray od roku 2006 udržuje vztah se stejně starou Kim Sears, dcerou anglického tenisového trenéra Nigela SearseŽijí spolu na usedlosti v hrabství Surrey poblíž LondýnaV roce 2013 obdržel Murray za své zásluhy o tenis ve Spojeném království Řád britského impéria.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Jiří Vašíček
Jiří Vašíček
zobrazit profil Marek Jankulovski
Marek Jankulovski
zobrazit profil Ondřej Synek
Ondřej Synek
zobrazit profil Ondřej Němec
Ondřej Němec
zobrazit profil Andrea Zemanová
Andrea Zemanová
zobrazit profil Martina Sáblíková
Martina Sáblíková
zobrazit profil Vladimír Šmicer
Vladimír Šmicer
zobrazit profil David Horváth
David Horváth