George Walker Bush

Datum narození: 6. 6. 1946
Místo narození: New Haven
Profese: 43. prezident USA
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

George Walker Bush, někdejší guvernér státu Texas a syn 41. prezidenta USA George H. W. Bushe, byl 43. prezidentem Spojených států amerických.

George W. Bush se narodil se ve městě New Haven ve státě Connecticut. Vystudoval univerzitu Yale a poté nastoupil vojenskou službu u Texaské letecké národní gardy. Šestiletá služba mu byla  zkrácena, aby mohl nastoupit na Harvardskou obchodní školu. Byl prvním americkým prezidentem, který získla titul MBA.

George W. Bush porazil Gorea a Keryho 

Před prezidentskou kandidaturou podnikal George W. Bush v ropném průmyslu a vlastnil profesionální baseballové mužstvo. Byl 46. guvernérem státu Texas a vyhrál nominaci Republikánské strany na prezidenta. Prezidentem se stal ve volbách roku 2000, kdy jeho hlavním soupeřem byl bývalý viceprezident Al Gore z Demokratické strany. Uspěl i při kandidatuře na druhé funkční období, když v roce 2004 porazil  senátora Johna Keryho.

Jako guvernér George W. Bush prosadil několik významných legislativních změn v oblasti trestního práva a financování školství. Velkou pozornost vyvolalo jeho nekompromisní využívání trestu smrti. Bush uskutečnil významné změny, ovšem o jejich přínosu se vedou urputné spory. Každopádně se ale díky své ochotě k rázným reformám a rodinnému zázemí vyšvihl mezi nejpopulárnější republikánské politiky a stal se tak hlavním kandidátem strany na nástupce Billa Clintona.

Bush vyhlásil válku terorismu

Své prezidentování začal v době, kdy hrozila hospodářská recese. Někteří ekonomové mluví o hospodářském zázraku během Bushova prvního volebního období. Hospodářství země, která stála na pokraji recese, začalo pomalu nabírat na síle. Nemalý podíl na tom, ale měly události ze září 2001.

Po útocích na budovy Světového obchodního centra a Pentagonu, vyhlásil Bush válku terorismu a nařídil invazi do Afghanistánu. Poté následovala i invaze do Iráku za účelem zbavení moci Sadáma Husajna a obav z toho, že by mohl vlastnit jaderné zbraně.

Popularita prezidenta George W. Bushe se po dobu jeho funkce dostala jak na historická maxima, tak i minima. Od začátku roku 2001 až do září pozvolna upadala. Po útocích z 11. září ale došlo k semknutí amerických občanů a podpoře vlády a prezidenta, a tak se jeho preference na několik měsíců zdvojnásobily. Odpůrci zejména kritizují nejen některé části protiústavního legislativního výnosu. Zaměřili se i na kontroverzní volby v roce 2000, a válku v Iráku, kritizován byl rovněž za pomalé a neefektivní řešení následků hurikánu Katrina. Dále za nelegální odposlouchávání telefonních hovorů amerických občanů.

G. W. Bushe vystřídal demokrat Obama

V letech 2000 a 2004 jej časopis Time vyhlásil Osobností roku.

George W. Bush byl spolu s několika členy své vlády v roce 2012 shledán malajsijským tribunálem pro válečné zločiny vinným v plném rozsahu z genocidy a zločinů proti lidskosti během války v Iráku

O G. W. BUSHOVI ČTĚTE ZDE>>

Goerge W. Bush má s manželkou Laurou dcery Barbaru a Jennu. Jeho nástupcem, tedy 44. prezidentem USA, se stal Barack Obama.

 

Články o celebritě

Čečenský řezník Kadyrov nabízí ukrajinské zajatce. Za zrušení sankcí USA proti jeho rodině Čečenský řezník Kadyrov nabízí ukrajinské zajatce. Za zrušení sankcí USA proti jeho rodině Vládce autonomního Čečenska na ruském severním Kavkazu Ramzan Kadyrov nabídl Spojeným státům 20 zaja... číst článek
SMRT VE 100 LETECH! Lhal tak přirozeně, jako dýchal SMRT VE 100 LETECH! Lhal tak přirozeně, jako dýchal Mnozí ho obdivovali, a mnozí mu nemohli přijít na jméno. Ve věku 100 let zemřel diplomat, politolog ... číst článek
Kissingerovo (†100) poslední varování: Co vzkázal Hamásu po brutálním teroru v Izraeli? Kissingerovo (†100) poslední varování: Co vzkázal Hamásu po brutálním teroru v Izraeli? Diplomat Henry Kissinger, který zesnul ve středu večer ve věku sta let, byl až do své smrti vlivný n... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Matěj Misař
Matěj Misař
zobrazit profil Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
zobrazit profil Anna Klausnerová
Anna Klausnerová
zobrazit profil Martin Nečas
Martin Nečas
zobrazit profil Marek Ztracený
Marek Ztracený
zobrazit profil Lisa Marie Presley
Lisa Marie Presley
zobrazit profil Jaroslav Čejka
Jaroslav Čejka
zobrazit profil René Rypar
René Rypar