Bill Clinton

Datum narození: 19. 8. 1946
Místo narození: Hope, Arkansas, USA
Výška: 185 cm
Profese: 42. prezident USA
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Bill Clinton patří mezi nejuznávanější americké prezidenty. Negativně se však zapsal do povědomí sexuální aférou se stážistkou Monikou Lewinskou.

Rodným jménem William Jefferson Blythe IV. Otec mu zemřel ještě před jeho narozením a on později přijal jméno otčíma, muže jehož si vzala jeho matka čtyři roky po otcově smrti. Původně měl v úmyslu věnovat se kariéře muzikanta. Hrál výborně na saxofon. Náhoda však chtěla tomu, aby se setkal J. F. Kennedym a toto setkání mu změnilo život.

Studoval na Georgtown University, Oxfordu a Yale. Po dokončení studií ze začal prosazovat v politice. V roce 1978 se stal guvernérem Arkansasu a mezitím se oženil s Hillary Clintonovou a narodila se mu dcera. V říjnu 1991 oznámil, že bude kandidovat na prezidenta. Celou situaci mu ztěžoval tisk, přezdíval mu Úlisný Willie, rozebíral jeho ženy a tvrdě se opíral do jeho postojů k vietnamské válce. Přes vyvolanou negaci byl Bill Clinton v roce 1992 skutečně prezidentem zvolen (jako 42. v pořadí historie USA), když porazil George Bushe staršího v jeho snaze o obhajobu.

V roce 1998 přišla na svět kauza Lewinská. Aféru s bývalou stážistkou Monicou Lewinskou opakovaně zapíral. Dokonce mu hrozilo odvolání a impeachment neboli obžaloba. Byl teprve druhým prezidentem, který něco takového podstoupil. Odvolán však nakonec nebyl. Pachuť celé záležitosti ale na scéně zůstala.

V roce 1996 znovu vyhrává volby a stává se prezidentem na další období. Do roku 2001, kdy zastával tento úřad, bylo USA hodnoceno vůbec nejlépe, ekonomika rostla a inflace i nezaměstnanost byla na nejnižším bodě. Jeho zásluhou se světová G7 rozrostla o Rusko a ze společenství se tak stalo G8.

V roce 1994 Bill Clinton navštívil Prahu a jeho návštěva byla velmi bezprostřední i přes to, že v té době se jednalo o nejmocnějšího muže planety. Dvacet hodin času v Čechách strávil mimo jiné i tím, že ochutnal ve staroměstské pivnici české pivo, setkal se s Bohumilem Hrabalem a vrcholem návštěvy byl džezový koncert v Redutě, kde vyzkoušel hru na saxofon, který dostal darem od Václava Havla. Do České republiky se od té doby už několikrát vrátil a prohlásil, že Praha je úžasné město.

Roku 2016 se jeho manželka stala kandidátkou na americkou prezidentku.

 

Články o celebritě

Chybí mi Havel, říkal Clinton. České oslavy 25 let v NATO: Varování před Putinem a stíhačky nad Prahou Chybí mi Havel, říkal Clinton. České oslavy 25 let v NATO: Varování před Putinem a stíhačky nad Prahou Při příležitosti výročí 25 let České republiky v NATO byla na dnešek v Česku naplánována řada akcí. ... číst článek
Zákulisí Pavlova metálu pro Clintona: Slzy, úsměvy, přípitek i vzpomínky na Havla a Albrightovou Zákulisí Pavlova metálu pro Clintona: Slzy, úsměvy, přípitek i vzpomínky na Havla a Albrightovou Exprezident USA Bill Clinton dnes na Pražském hradě převzal z rukou české hlavy státu Petra Pavla Řá... číst článek
Exkluzivní foto: Havlová s Clintonem vzpomínali na Havla Exkluzivní foto: Havlová s Clintonem vzpomínali na Havla V přátelském duchu a vzpomínání se nesla nedělní návštěva amerického exprezidenta Billa Clintona (77... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Pavel Telička
Pavel Telička
zobrazit profil Jiří Rozbořil
Jiří Rozbořil
zobrazit profil František Navrkal
František Navrkal
zobrazit profil Jaroslav Štěrba
Jaroslav Štěrba
zobrazit profil Tereza Hyťhová
Tereza Hyťhová
zobrazit profil Eva Rajchmanová
Eva Rajchmanová
zobrazit profil Romana Fischerová
Romana Fischerová
zobrazit profil Antonín Seďa
Antonín Seďa