Radmila Kleslová

Datum narození: 25. 8. 1963
Přezdívka: Lia
Místo narození: Vysoké Mýto
Profese: politička hnutí ANO 2011, bývalá starostka Prahy 10, advokátka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Politička hnutí ANO 2011 Radmila Kleslová, bývalá členka StB, byla od listopadu 2014 do ledna 2016 starostkou Prahy 10.

Absolventka Právnické fakulty tehdejší Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně Radmila Kleslová, rozená Bartheldyová, nastoupila rok před Sametovou revolucí na československé federální ministerstvo vnitra. Údajně se chtěla dostat do diplomatických služeb.

RADMILA KLESLOVÁ: OČISTILA JSEM SE

Prošla prověrkou a tehdejší Státní bezpečnost (StB) jí nabídla práci v zahraniční rozvědce, což Radmila Kleslová podle svých slov odmítla. Její verze se ale liší od záznamů v Archivu bezpečnostních složek, podle nichž byla v letech 1986 až 1989 členkou StB, a to v hodnosti podporučíka s krycím jménem Lia.

Dle historika Radka Schovánka StB Radmilu Kleslovou připravovala na dlouhodobou špionáž v zahraničí, pravděpodobně v západní Evropě nebo USA. Její kariéru na ministerstvu vnitra ukončila právě Sametová revoluce, po níž byla StB zrušena. Posléze pracovala ve Sboru národní bezpečnosti (SNB).

Roku 1997 byla Radmila Kleslová zapsána jako advokátka v České advokátní komoře. Zasedala v řadě dozorčích rad velkých firem, jako např. společnosti Vítkovice Steel, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Trade Centre Praha či Pražská teplárenská Holding.

Roku 1993 se Radmila Kleslová stala členkou ČSSD, za niž byla ve volbách 2010 zvolena zastupitelkou Prahy 10 a v listopadu 2010 se stala její místostarostou. Ve volbách 2014 kandidovala pro změnu jako lídryně hnutí ANO 2011, které vyhrálo, což jí v listopadu vyneslo křeslo starostky, v němž setrvala do ledna 2016.

O RADMILE KLESLOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Při práci v Úřadu Federálního ministerstva vnitra pro ochranu ústavy a demokracie navázala vztah se svým vedoucím, jímž byl o 29 let starší bývalý příslušník StB Jiří Klesl, za kterého se provdala. Ten v roce 2010 zemřel. Měli spolu dceru Kateřinu.

VŠE O KOMUNÁLNÍCH VOLBÁCH ČTĚTE ZDE>>

 

Další Politici

zobrazit profil Radka Maxová
Radka Maxová
zobrazit profil Pavel Juříček
Pavel Juříček
zobrazit profil Michal Ratiborský
Michal Ratiborský
zobrazit profil Jiří Hájek
Jiří Hájek
zobrazit profil Renáta Zajíčková
Renáta Zajíčková
zobrazit profil Tomáš Helebrant
Tomáš Helebrant
zobrazit profil Jaroslav Dvořák
Jaroslav Dvořák
zobrazit profil Rishi Sunak
Rishi Sunak