Madeleine Albright

Datum narození: 15. 5. 1937
Datum úmrtí: 23. 3. 2022
Místo narození: Praha
Profese: 64. ministryně zahraničí USA, bývalá poradkyně Václava Havla
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Američanka s českými kořeny Madeleine Albright se stala historicky první ženou, která ve Spojených státech usedla do křesla ministryně zahraničních věcí.

Madeleine Albright, rozená Marie Jana Körbelová (po roce 1945 Korbelová), pocházela z židovské rodiny z pražského Smíchova. Její otec byl československý diplomat. Po okupaci Československa Adolfem Hitlerem se rodině podařilo odejít do Londýna.

MADELEINE ALBRIGHT SE PUSTILA DO TRUMPA

Albright byla u volby Clintona

Po válce se rodina vrátila do Československa, aby ho záhy, tedy po komunistickém převratu v roce 1948, opustila a usadila se v americkém Coloradu.

Po studiích na internátní škole ve Švýcarsku a absolvování politologie na Wellesley College se provdala za novináře Josepha Medilla Pattersona Albrighta. Ve studiu pak Madeleine Albright pokračovala na Kolumbijské univerzitě.

Konzultantem doktorátu Madeleine Albright byl polský rodák Zbigniew Brzezinski, který ji po vítězství Jimmyho Cartera vzal s sebou do administrativy Bílého domu. V roce 1992 ji poradce Billa Clintona pro otázky zahraniční politiky pozval do volební kampaně.

Co pomohlo Albright ke křeslu ministryně

Bill Clinton po volbách Madeleine Albright jmenoval velvyslankyní USA v Radě bezpečnosti OSN a poté i vedoucí štábu pro spolupráci s Radou pro národní bezpečnost (NSC). V letech 1993 až 1997 byla velvyslankyní USA při OSN.

V roce 1996 na půdě OSN Madeleine Albright zaujala mj. ostrou reakcí na sestřelení dvou civilních letadel nad Kubou, což označila za chladnokrevnou vraždu. Získala velký vliv na rozhodování o zahraniční politice, což jí pomohlo ke křeslu ministryně.

Stala se tak ve Spojených státech první ženou na tomto postu. Ministryní zahraničí (Secretary of State) Madeleine Albright byla od 23. ledna 1997 do 20. ledna 2001.

Albright dělala poradkyni Havlovi

Měla významný podíl na řešení kosovské otázky a zasloužila se o budoucnost této srbské provincie. Dále Madeleine Albright mj. velkou měrou přispěla k tomu, aby do funkce generálního tajemníka OSN nebyl opětovně zvolen Butrus-Butrus Ghálí a sehrála významnou roli při rozšíření NATO o Česko, Polsko a Maďarsko.

Po odchodu z funkce ministryně se o Madeleine Albright spekulovalo jako o možné nástupkynitehdejšího prezidenta Václava Havla, jemuž dělala poradkyni. V letech 2003 až 2005 stále v čele Newyorské burzy. Poté se věnovala mj. přednášení a stala se předsedkyní Komise pro posílení práv chudých.

V květnu 2012 Barack Obama Madeleine Albright udělil Prezidentskou medaili svobody.

O MADELEINE ALBRIGHT ČTĚTE ZDE>>

Madeleine Albright měla sestru Kathy a bratra Johna a byla matkou dcer Anne Korbel Albright, Alice Patterson Albright a Katherine Medill Albright.

Rodačka z Prahy Madeleine Albright zemřela 23. března 2022. Bylo jí 84 let. 

 

Články o celebritě

Chybí mi Havel, říkal Clinton. České oslavy 25 let v NATO: Varování před Putinem a stíhačky nad Prahou Chybí mi Havel, říkal Clinton. České oslavy 25 let v NATO: Varování před Putinem a stíhačky nad Prahou Při příležitosti výročí 25 let České republiky v NATO byla na dnešek v Česku naplánována řada akcí. ... číst článek
Zákulisí Pavlova metálu pro Clintona: Slzy, úsměvy, přípitek i vzpomínky na Havla a Albrightovou Zákulisí Pavlova metálu pro Clintona: Slzy, úsměvy, přípitek i vzpomínky na Havla a Albrightovou Exprezident USA Bill Clinton dnes na Pražském hradě převzal z rukou české hlavy státu Petra Pavla Řá... číst článek
Felix Slováček se může přestat kvůli křišťálu vztekat: Půl mega má z poloviny v kapse! Felix Slováček se může přestat kvůli křišťálu vztekat: Půl mega má z poloviny v kapse! Už se může přestat vztekat, že najezdil stovky kilometrů zbytečně. Křišťálová ruka Felixe Slováčka (... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Milan Chladil
Milan Chladil
zobrazit profil Jaromír Blažek
Jaromír Blažek
zobrazit profil Miroslav Singer
Miroslav Singer
zobrazit profil Ulrich Thein
Ulrich Thein
zobrazit profil Ivan Dejmal
Ivan Dejmal
zobrazit profil Frances Tomelty
Frances Tomelty
zobrazit profil Emil Boček
Emil Boček