Boris Rösner

Boris Rösner

Datum narození: 25. 1. 1951
Datum úmrtí: 31. 5. 2006
Místo narození: Opava
Profese: herec, režisér
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Díky drsnému vzhledu hrál padouchy a zločince. Hlasem zkušeného barda dostával Boris Rösner diváky i jako dabér. Téměř dvacet let působil na hlavní scéně českého divadla.

Už jako kluk přišel kvůli střepu z rozbité žárovky o oko. Jeho matka Jarmila Horská byla herečka, otec Mirko Čech skládal hudbu a dirigoval. Hned po DAMU, kde dokončil studium v roce 1973, nastoupil Rösner  v libereckém Divadle F. X. Šaldy. Poté strávil jedno desetiletí na prknech Městských divadel pražských. Od roku 1987 bylo jeho hereckým domovem Národní divadlo. Hostoval i Pod Palmovkou a na dalších scénách.

Boris Rösner se předvedl jako Saileri v hudebním Amadeovi, jako Indián v Přeletu nad kukaččím hnízdem nebo jako Edmund v Shakespearově Králi Learovi. Ve filmu a televize se proslavil díky komediím Vrchní, prchni!Chobotnice z druhého patra či Černí baroni, kde si zahrál s Miroslavem Donutilem.

Svou osobností ovládl i rozhlas. Za dabing ke snímku Na východ od ráje získal Boris Rösner Cenu Františka Filipovského. Vyhrál i divadelní Cenu Alfreda Radoka a Thálii, kterou získal společně s Vandou Hybnerovou. K tomu mu byla udělena in memoriam Medaile Za zásluhy. Na Divadelní akademii učil od roku 1989. Své životní vzpomínky sešil do memoárů Souboje Borise Rösnera a Boris Rösner: Život jako divadlo.

Alice Andrýsková s ním má dceru Gabrielu. Jeho milenkou byla prý herečka Jitka Asterová. Přední pedagog a jedinečný herec Boris Rösner zemřel posledního května roku 2006 na rakovinu.

 

Další Herci

zobrazit profil Veronika Senciová
Veronika Senciová
zobrazit profil Ondřej Sokol
Ondřej Sokol
zobrazit profil Antonie Formanová
Antonie Formanová
zobrazit profil Patrick Stewart
Patrick Stewart
zobrazit profil Vilma Cibulková
Vilma Cibulková
zobrazit profil Jiří Hrzán
Jiří Hrzán
zobrazit profil Viktor Preiss
Viktor Preiss
zobrazit profil René Přibil
René Přibil