Otakar Brousek starší

Otakar Brousek starší

Datum narození: 28. 9. 1924
Datum úmrtí: 14. 3. 2014
Profese: Herec, dabér
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Otakar Brousek starší byl divadelní, televizní herec a dabér. Za herecký projev dostal Cenu Thálie, za celoživotní mistroství v dabingu získal Cenu Františka Filipovského.

Na prknech, která znamenají svět, se Otakar Brousek starší proslavil zejména v roli Bruta v Juliu Caesarovi. Herec, který začínal jako naprostý ochotník bez jakéhokoliv divadelního vzdělání, amatérsky hrál i režíroval již od mládí. Po druhé světové válce v roce 1945 nastoupil do divadla na Kladně. V roce 1946 putoval do Studia Národního divadla v Praze.

Po absolvování vojenské základní služby v Armádním uměleckém souboru a působení v Armádním rozhlasu krátce hrál ve smíchovském Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého. Otakar Brousek starší opustil divadlo a přešel na šest let do Divadla E. F. Buriana. Následovalo hraní ve Vinohradském divadle, kde působil do své smrti.

Otakar Brousek starší, herec s mimořádně krásnou dikcí a vysoce kultivovaným hereckým projevem, byl mimo jiné i výborným recitátorem a koferenciérem. Byl velkým milovníkem sportu, hry na housle a literatury. Jako mimořádně úspěšný herec ve filmu, kde začínal přelomem roků 1949 - 1950, si zahrál v mnoha kriminálních příbězích. Jako pachatel dvojnásobné vraždy exceloval v Noci klavíristy, kde hrál vedle Václava Vosky. Další nemalé role z televizní produkce byly snímky Námořníci z kotoru či Lidé na křižovatce, nebo oblíbený seriál F. L. Věk, kde se objevil vedle Radoslava Brzobohatého, Jiřiny Bohdalové a dalších.

Otakar Brousek starší byl dvakrát ženat, jeho první žena zemřela. V září 1965 si vzal bývalou tanečnici Národního divadla v Praze Luku Rubanovičovou. Obě děti Otakara Brouska staršího, Jaroslava Brousková a Otakar Brousek mladší, jsou herci.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Dana Verzichová
Dana Verzichová
zobrazit profil Alois Švehlík
Alois Švehlík
zobrazit profil Mahulena Bočanová
Mahulena Bočanová
zobrazit profil Milan Stehlík
Milan Stehlík
zobrazit profil Radek Holub
Radek Holub
zobrazit profil Russell Tovey
Russell Tovey
zobrazit profil Aťka Janoušková
Aťka Janoušková