Jiří Parma

Jiří Parma

Datum narození: 9. 1. 1963
Místo narození: Frenštát pod Radhoštěm
Výška: 174 cm
Profese: bývalý skokan na lyžích

Související celebrity

Životopis

Jiří Parma byl za svou lyžařskou kariéru čtyřikrát na olympijských hrách. Jeho nejlepším výsledkem je bronzová medaile ve skoku družstev.

Reprezentoval Československo a posléze Českou republiku ve skoku na lyžích stejně jako Jiří Raška a Pavel Ploc. Jiří Parma, příslušník Dukly Banská Bystrica a TJ MEZ Frenštát, byl pověstný svým precizním klasickým skokanským stylem, kterým se prosazoval hlavně ve skocích na středním můstku, a dlouhodobou stálostí formy.

Jiří Parma skvěle zvládl nový styl

Do nominace na XVI. zimní olympijské hry 1992 v Albertville se Jiří Parma dostal na poslední chvíli, odvděčil se však výbornými výkony. Počátek 90. let 20. století se totiž nesl ve znamení novinky, tzv. V-stylu, a trenér Ján Tánczoš dával přednost mladým, klasickým stylem nezatíženým skokanům.

Jiří Parma se připravoval individuálně, nový styl zvládl v neuvěřitělně krátké době, ba přidal i potřebnou délku skoků. V Courchevelu, kde se konaly olympijské soutěže ve skocích na lyžích, hned v úvodním závodě na středním můstku předvedl své umění a po trochu nezdařeném druhém pokusu uzavíral první desítku závodníků.

V Lillehammeru Parma pohořel

Zúčastnil se ještě XVII. zimních olympijských her 1994 v Lillehammeru. Byla to jeho čtvrtá olympiáda, ovšem první v dresu České republiky. Tak jako celé české výpravě, tak ani skokanům se v Norsku vůbec nedařilo. V individuálních závodech skončil Jiří Parma na středním můstku na 19. a na velkém můstku dokonce až na 39. místě.

Rovněž v soutěži družstev chybělo čtveřici Dluhoš, Krompolc, Parma a Sakala takřka sto bodů na "plánovanou" čtvrtou příčku, místo ní se čeští skokané museli spokojit se sedmým pořadím.

Jiří Parma boural opilý

Po olympiádě Jiří Parma svoji neuvěřitelně dlouhou, vyrovnanou a úspěšnou závodní kariéru ukončil.

Později bylo slyšet o Jiřím Parmovi ještě v souvisloti s jeho autonehodou. Ukázalo se, že řídil opilý.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Rostislav Osička
Rostislav Osička
zobrazit profil Nikol Kučerová
Nikol Kučerová
zobrazit profil Muhammad Ali
Muhammad Ali
zobrazit profil Michael Frolík
Michael Frolík
zobrazit profil Bastian Schweinsteiger
Bastian Schweinsteiger
zobrazit profil Nikola Mazurová
Nikola Mazurová
zobrazit profil David Horváth
David Horváth
zobrazit profil Miroslav Dopita
Miroslav Dopita