Vladimír Renčín

Vladimír Renčín

Datum narození: 6. 12. 1941
Datum úmrtí: 4. 10. 2017
Místo narození: Pečky
Profese: karikaturista, ilustrátor, kreslíř
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Vladimír Renčín byl český kreslíř, ilustrátor, karikaturista, autor svérázného humoru, neopakovatelné kresby a jedinečných postaviček Dlabáčka, Rambouska a Marie.

Po skončení základní školy studoval Vladimír Renčín ekonomii na střední ekonomické škole. Po jejím absolvování pracoval postupně jako učedník, redaktor, fotograf apod. Od roku 1947 žil v Hradci Králové. V roce 2006 se přestěhoval do Hoděšovic. Kreslení se věnoval od roku 1965.

VLADIMÍR RENČÍN - ZPÍVALA MU MOLAVCOVÁ A SUCHÝ

První vtip vyšel Vladimíru Renčínovi v časopise Mladý svět. Poté spolupracoval s mnoha významnými českými časopisy a deníky. Třináct let kreslil pro levicový deník Právo.

V roce 1974 jej vyšetřovala Státní bezpečnost, kvůli čemuž nemohl několik let publikovat. V Dikobrazu nebyl uveřejněn vtip Vladimíra Renčína od č. 31/1974 (30. července) do dvojčísla 33/34 (20. srpna 1975) a krátce nato od č. 48/1975 (4. prosince) do č. 9/1977 (2. března).

O VLADIMÍRU RENČÍNOVI ČTĚTE ZDE>>

Kvůli vážné nemoci se Vladimír Renčín stáhl do ústraní a přestal veřejně publikovat. Na veřejnosti se moc neukazoval, jen výjimečně zašel do kavárny. Karikaturista zemřel v 75 letech.

 

Další Umělci

zobrazit profil Adrijana Trpkovič
Adrijana Trpkovič
zobrazit profil Štěpánka Pučálková
Štěpánka Pučálková
zobrazit profil Sabrina Harris
Sabrina Harris
zobrazit profil Olbram Zoubek
Olbram Zoubek
zobrazit profil Petr Poledňák
Petr Poledňák
zobrazit profil Vojtěch Mašek
Vojtěch Mašek
zobrazit profil Mirjam Müller Landa
Mirjam Müller Landa
zobrazit profil Richard Pogoda
Richard Pogoda