Sidney Crosby

Sidney Crosby

Datum narození: 7. 8. 1987
Přezdívka: Sid the Kid
Místo narození: Halifax, Kanada
Váha: 91 kg
Výška: 180 cm
Profese: Profesionální hokejista
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Sidney Crosby je kanadský hokejista, považovaný za jednoho z nejlepších hráčů NHL. Je držitelem mnoha rekordů a ve své sbírce má kromě dvou pohárů lorda Stanleyho i olympijské zlato.

Už při draftu v roce 2005 se říkalo, že Sidney Crosby je jeden z nejtalentovanějších hráčů a že má být stejně dobrý, jako legendární Wayne Gretzky. Šikovný Kanaďan začal s hokejkou ve dvou letech, kdy střílel pukem do rodinné sušičky na prádlo. Bruslit uměl už ve třech letech, v sedmi letech udělal svůj první rozhovor a stal se žádaným zbožím mezi novináři a sportovními komentátory.

Crosbyho kariéra je spojená především s Pittsburghem Penguins, kde hned ve své první sezoně ve slavné NHL pokořil hranici sta kanadských bodů. Stal se nejmladším kapitánem v historii ligy a zároveň také jako nejmladší kapitán dovedl svůj tým ke Stanley Cupu. Ten podruhé získal v roce 2016.

Během kariéry se Sidney Crosby potýkal s nepříjemným zraněním, utrpěl totiž otřes mozku a nemohl tak odehrát většinu zápasů v sezoně 2011/2012.

V roce 2010 i o čtyři roky později reprezentoval Sidney Crosby Kanadu na Olympijských hrách a výraznou měrou je podepsán pod zlaté medaile, které kolébka hokeje na obou turnajích získala. V roce 2010 před domácím publikem rozhodl v prodloužení zlatým gólem. Byl také kapitánem Kanady na MS v České republice v roce 2015 a dovedl tým ke zlatým medailím.

Z českých hráčů zná Crosbyho hodně dobře Tomáš Vokoun z působení právě v Pittsburghu a třeba i Petr Sýkora, který s Kanaďanem vyhrál již zmíněný pohár lorda Stanleyho.

Sidney Crosby je zkrátka symbolem hokeje, stejně jako ve svých dobách Wayne Gretzky, či Mark Messier.

 

Články o celebritě

Nový král českých hattricků. Pastrňák předčil Jágra, po řádění bral klobouk Nový král českých hattricků. Pastrňák předčil Jágra, po řádění bral klobouk Čekání na další třígólovou show současné největší české hvězdy NHL je u konce. David Pastrňák poprvé... číst článek
Ať už se hraje olympiáda s borci z NHL! Proč to tak není? S MOV si poměřují... Ať už se hraje olympiáda s borci z NHL! Proč to tak není? S MOV si poměřují... Příští Světový pohár se odehraje bez nás. Není to zrovna povzbudivá zpráva, v minulosti jsme bývali ... číst článek
Pastrňák může na vrchol! McDavid padl z vesmíru, trůny jsou volné Pastrňák může na vrchol! McDavid padl z vesmíru, trůny jsou volné Počítalo se, že Boston bude šílený. Dvě legendy šly do penze, neúspěšný útok na Stanley Cup rozdrtil... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Dušan Uhrin
Dušan Uhrin
zobrazit profil Alan Babický
Alan Babický
zobrazit profil Marcel Gecov
Marcel Gecov
zobrazit profil Tomáš Satoranský
Tomáš Satoranský
zobrazit profil Jaroslav Balaštík
Jaroslav Balaštík
zobrazit profil Radek Šírl
Radek Šírl
zobrazit profil Lance Armstrong
Lance Armstrong
zobrazit profil Jáchym Suchánek
Jáchym Suchánek